Muzeul Kremlinului a restituit un tablou Galeriei Prado din Spania şi mai multe armuri care au fost împrumutate pentru o expoziţie amânată după invazia Rusiei în Ucraina, au declarat luni două surse din instituţii spaniole, conform Reuters și Agerpres.

Carol al V-lea, tablou de Juan Pantoja de la CruzFoto: www.museodelprado.es

Pictura care datează din 1605, un portret al împăratului Carol al V-lea în mărime naturală, de Juan Pantoja de la Cruz, şi o colecţie din care face parte şi armura pe care regele o poartă în tablou au fost restituite cu „cooperarea deplină” a muzeului rus, au precizat sursele citate. Armura este expusă, de obicei, la Palatul Regal din Madrid.

Muzeul Prado a refuzat să facă declaraţii în legătură cu returnarea pieselor. Săptămâna trecută, ministrul spaniol al Culturii a declarat că guvernul de la Madrid a cerut ca operele să fie restituite în semn de protest faţă de războiul din Ucraina.

Muzeul Kremlinului din Moscova a amânat expoziţia „The Duel: from Trial by Combat to a Noble Crime”, a cărei deschidere era programată pe 4 martie 2022. Expoziţia urma să includă exponate de la mai multe muzee europene.

„Muzeul Kremlinului din Moscova lucrează în prezent la realizarea expoziţiei fără participare europeană”, a afirmat instituţia culturală rusă pe site-ul său.

Astfel de expoziţii sunt planificate cu mai mult de un an înainte, a declarat una dintre sursele spaniole pentru Reuters.

Instituţiile spaniole şi-au coordonat restituirea operelor cu British Royal Armouries Museum, Muzeul Luvru şi Biblioteca Naţională Franceză, care au avut de asemenea opere împrumutate muzeului rus, a adăugat cea de-a doua sursă citată.

_____