Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Israelul face multe eforturi pentru a organiza discuţii de pace la nivel înalt între Ucraina şi Rusia şi a sugerat că acestea ar putea avea loc la Ierusalim, informează Reuters și Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

După ce s-a adresat parlamentului israelian, în intervenţia sa video zilnică către ucraineni preşedintele Zelenski a declarat că prim-ministrul Naftali Bennett încearcă să acţioneze ca un intermediar între Kiev şi Moscova.

"Desigur, Israelul are interesele sale, strategia sa de a-şi proteja cetăţenii. Înţelegem totul", a spus Zelenski, aşezat la birou, în tricoul său kaki.

"Prim-ministrul Israelului, domnul Bennett, încearcă să găsească o modalitate de a organiza discuţii. Şi suntem recunoscători pentru asta. Suntem recunoscători pentru eforturile lui, astfel încât mai devreme sau mai târziu vom începe să avem discuţii cu Rusia, eventual la Ierusalim. Este locul potrivit pentru a găsi pacea. Dacă este posibil".

În ultima săptămână, premierul Naftali Bennett şi-a intensificat eforturile de a aduce cele două părţi împreună şi a vorbit în mai multe rânduri atât cu Volodimir Zelenski, cât şi cu Vladimir Putin.

Săptămână trecută, premierul israelian a zburat în secret la Moscova pentru a se întâlni cu liderul de la Kremlin.

Zelenski, care este evreu, a abordat din nou duminică acuzaţia Rusiei conform căreia conduce o administraţie care susţine nazismul.

Trecând de la ucraineană la rusă, Volodimir Zelenski a spus:"Propagandiştii ruşi au o treabă grea astăzi. Pentru prima dată, un preşedinte ucrainean a vorbit cu parlamentul Israelului şi, prin înregistrare video, cu poporul Israelului, un ucrainean acuzat de nazism de către Moscova. Însuşi acest fapt demonstrează deja că lucrurile nu sunt aşa cum spune Moscova".