Rușii vor cu orice preț să ocupe Mariupol, fiindcă ar fi o victorie strategică și de moral. O mulțime de oameni au murit, sute de clădiri s-au prăbușit, iar oamenii stau fără căldură și curent. Mariupol, oraș la Marea Azov avea 400.000 de locuitori și se găsește la mai puțin de 50 km de granița rusă.

Blindate rusești la marginea orașului MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Marea miză este coridor pe uscat spre Crimeea

Generalul britanic Richard Barrons declara la BBC că Mariupol este foarte important pentru ruși, fiindcă le-ar permite să realizeze o legătură continuă pe uscat (land bridge) între vestul Rusiei (provincia Rostov pe Don) și Crimeea (teritoriul anexat în 2014 de Rusia). Mariupol ar fi începutul acestui coridor de 300 km lungime.

Pentru Rusia, victoria în Mariupol ar fi un mare succes strategic, mai ales că rușii nu au cucerit nici Kievul și nici Harkiv-ul, orașe pe care, în mod nejustificat, credeau că le vor ocupa în câteva zile.

Cel mai mare oraș pe care rușii l-au ocupat este Herson, oraș de 285.000 de oameni. Herson este la 400 km vest de Mariupol și la 220 km est de Odesa.

Mariupol și Berdiansk sunt cele mai mari porturi din acea regiune și Rusia le vrea și pentru importanța lor economică. De când Rusia a ocupat Crimeea și o parte din Donbas, linia frontului era la 20 km de Mariupol.

S-a explicat pe larg în ultimii ani că Rusia încearcă să controleze rutele maritime care duc spre și dinspre cele două porturi importante din sudul Ucrainei, la Marea de Azov, Berdiansk și Mariupol. În acest fel, Rusia a afectat serios situația economică și socială în regiune, generând pierderi de milioane de euro economiei locale din sud-estul Ucrainei.

Sir Richard Barrons spune că metoda adoptată de ruși în Mariupol este clară: NU aveau cum să intre cu tancurile, așa că au ales să bombardeze fără milă orașul, iar partea gravă este că la fel s-ar putea întâmplă și în alte orașe mari care sunt de interes pentru Putin. Ar putea fi vorba de Kiev, Harkiv sau Odesa.

Acest coridor de uscat către Crimeea este esențial pentru Rusia care vrea să transporte mai ușor echipamente și provizii din Crimeea, până în zone precum Mariupol, Berdiansk, Donețk și Luhansk.

Controlul regiunii din zona orașului Herson le-ar da rușilor controlul asupra unui canal ce aducea apă dulce din râul Nipru, către Crimeea, canal pe care Ucraina l-a închis după ce rușii au anexat peninsula acum opt ani.

În plus, rușii ar putea folosi orașele din sudul Ucrainei ca baze de unde să lanseze atacuri spre orașe importante din nord, cum ar fi Zaporojie. Un pericol mare este că rușii ar putea pregăti un atac asupra Odesei, al treilea oraș ca mărime din Ucraina (un milion de locuitori).

Mariupol și un asediu cumplit

Oficiali din Mariupol spun că 80-90% din clădiri au fost lovite, din 27 februarie până în prezent. Relatările care vin din oraș arată că oamenii au recurs la metode disperate, neavând apă și electricitate. Au topit zăpadă, au scos puținele provizii afară în frig, au și gătit în aer liber, în momentele când nu au fost bombardamente.

Tancurile rusești sunt pe străzi în multe locuri, au devenit celebre cumplitele atacuri asupra teatrului și asupra școlii de artă și a fost lovită și Azovstal, una dintre cele mai mari oțelării din Europa.

Oficialii din Mariupol au declarat că 40.000 de oameni au reușit să părăsească orașul în ultima săptămână, ajungând cu bine la Zaporojie. Câteva mii de oameni sunt blocați la Berdiansk.

Rușii nu s-au așteptat să întâmpine o rezistență atât de serioasă din partea Ucrainei, nu au suficiente trupe pentru cât de multe orașe mari și-au propus să ocupe și nici nu au avut o supremație aeriană.

Mariupol este, alături de Harkiv, Sumî și Cernihiv unul dintre orașele importante care au fost lovite cel mai tare de armata rusă în ultimele 3 săptămâni.

La Mariupol, rușii utilizează tactici de asediu pe care unii le-au asemuit cu cele din Evul Mediu, dar comparație mai potrivită ar fi cu modul în care Rusia a atacat și bombardat capitala cecenă Groznîi, în 1999 și 2000.

Cecenia este de 40 de ori mai mică decât Ucraina la capitolul întindere, astfel că nu se compara numărul de trupe cu care trebuie acționat. Sunt experți militari care spun că Rusia ar avea nevoie de 800.000 de militari pentru a putea ocupa și menține pe termen lung toate orașele mari din Ucraina. Asta înseamnă de cinci ori peste efectivele din prezent.

Planul B nu știm cum e, dar sigur implică violență

Mulți consideră că Putin, care a văzut că nu a putut ocupa orașele mari în câteva zile, a trecut de ceva timp la Planul B pentru supunerea Ucrainei.

Acest Plan secundar nu este cunoscut în profunzime, dar se estimează că se referă la asedierea unui număr de orașe importante, la bombardarea lor și la terorizarea civililor pentru a-l presa pe Zelenski să cedeze și să accepte condițiile puse de Putin.

Despre aceste condiții s-a scris pe larg: renunțarea definitivă la Crimeea și la intenția de a adera la NATO, dar chestiunile cele mai spinoase țin de noi pretenții teritoriale ale rușilor. Federația Rusă ar vrea acel coridor terestru către Crimeea, care ar conține orașe precum Mariupol, Herson, Melitopol și Nicolaev.

În plus, foarte posibil că Rusia va dori să ocupe și teritorii mai mari din regiunile Donețk și Luhansk, dincolo de cele capturate de separatiști în 2014.

Surse: BBC, Reuters, Washington Post, Wall Street Journal, AFP