O instanță din orașul olandez Breda a dispus eliberarea a doi cetățeni ucraineni pentru ca aceștia să poată lupta împotriva invaziei rusești din țara lor, relatează Euractiv.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Cei doi bărbați ucraineni, în vârstă de 27 și 29 de ani, erau în detenție în așteptarea procesului, fiind acuzați de trafic de persoane. Ambii bărbați sunt din Luțk, un oraș din nord-vestul Ucrainei.

Aceștia au fost arestați în luna septembrie a anului trecut pe un iaht după ce au încercat să introducă un grup de albanezi în Marea Britanie.

Avocatul ucrainenilor a cerut instanței ca aceștia să fie eliberați pentru a se putea întoarce acasă și să lupte împotriva invaziei țării lor.

Cum a justificat instanța olandeză eliberarea ucrainenilor

Instanța a dispus eliberarea acestora, afirmând că situația este una „specială” și că are loc „în circumstanțe grave”. Judecătorul a notat de asemenea că bărbații au „insistat” că vor merge acasă să lupte împotriva forțelor ruse.

Judecătorul a pus însă și anumite condiții pentru eliberarea lor: aceștia trebuie să nu recidiveze, trebuie să se întoarcă în Olanda pentru a fi judecați dacă instanța le solicită acest lucru și să își execute sentințele dacă vor fi găsiți vinovați.

La sfârșitul lunii februarie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să îi elibereze pe deținuții cu experiență militară din închisorile ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanţilor trebuie să o facă. Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre”, şi-a justificat decizia Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.