Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”, relatează CNN. Totodată Zelenski a vorbit despre ce compromisuri nu este pregătit să facă în negocierile cu Rusia.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski pentru Fareed Zakaria de la CNN într-un interviu exclusiv duminică dimineață.

„Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri - în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați pe teren", a spus el.

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, că suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va menține oamenii în viață. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitate de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial.”

Zelensky spune că Ucraina nu poate compromite „integritatea sa teritorială”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin.

Zelenski a fost întrebat de Fareed Zakaria de la CNN despre cererile Rusiei – inclusiv ca ei să recunoască că Crimeea face parte din Rusia, că Luhank și Donețk sunt republici independente și garanția că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO. El a spus: „Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent”.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini”.

Zelenski a spus că Rusia „nu poate să obțină cu forța grația cetățenilor unei alte țări”.

„Nu poți să faci un președinte al unei alte țări să recunoască ceva prin folosirea forței”, a adăugat el.