În cea de-a 25-a zi de război, rușii au continuat bombardarea Kievului și Mariupolului, în timp ce câteva sute de ucraineni din mai multe orașe au protestat în fața invadatorilor. Zelenski a făcut un apel la Israel să ajute Kievul cu apărarea antiaeriană, făcând totodată o comparație între ofensiva Kremlinului și soluția finală a Germaniei naziste. Președintele ucrainean a subliniat că nu va face niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială a țării în negocierile cu Rusia și a avertizat despre posibilitatea unui al Treilea Război Mondial dacă negocierile eșuează. Potrivit autorităților din Ucraina, din cele 7 coridoare umanitare au funcționat doar 4 duminică.

25Foto: Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică privind războiul din Ucraina:

05:00Actualul LIVE s-a închis. Urmărește aici cele mai importante informații de luni privind războiul din Ucraina, LIVETEXT pe HotNews.ro.

00:51O persoană a fost ucisă în urma bombardamentului din Kiev, potrivit primarului orașului.

00:06Rusia le-a cerut ucrainenilor din Mariupol să depună armele

23:56Explozii în cartierul Podil din Kiev: Obuzele au lovit mai multe case și un centru comercial - primar

23:47Povestea Olgăi, mama al cărei corp a fost acoperit de tăieturi în timp ce s-a transformat în scut pentru fetița ei într-un atac cu rachetă la Kiev

22:56Un număr total de 7.295 de persoane au fost evacuate duminică, dintre care aproape 4.000 din Mariupol

22:13Rusia spune că a evacuat 59.000 de oameni din Mariupol în ultimele 3 zile

21:44Mărturia unui diplomat grec cu privire la tragedia din Mariupol: Sper că nimeni nu va vedea vreodată ce am văzut

21:14Președintele Volodimir Zelenski a lansat duminică un clip despre războiul din Ucraina, care arată distrugerea orașelor ucrainene de către trupele ruse, moartea civililor, dar în care spune că țara va învinge ofensiva rusă și „vor fi orașe noi / vor fi vise noi / va fi o nouă poveste”, încheind cu mesajul: „Da, Ucraina era frumoasă, dar acum va deveni „minunată””.

20:26Ucrainenii au doborât o dronă deasupra Regiunii Odesa

20:13Angajații de la centrala nucleară Cernobîl au fost eliberați

20:01Ucrainenii ar fi capturat un detașament de tancuri rusești (ministerul Apărării)

19:53Ucrainenii au omorât un alt ofițer de rang înalt al amatei ruse / El se născuse și crescuse în Kiev

19:27Zelenski compară ofensiva Rusiei cu „soluția finală” condusă de Germania în Al Doilea Război Mondial: Vecinii noștri vor să ne vadă morți

Zelenski a abordat reticența Israelului de a vinde Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.

„Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... și că ne puteți ajuta cu siguranță poporul, salva viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni”, a spus Zelenski, care este are origini evreiești.

18:55Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat, duminică, în social media, că preşedintele american Joe Biden un are planuri să viziteze Ucraina săptămâna viitoare.

“Vom avea mai târziu, astăzi, detalii suplimentare cu privire la călătoria preşedintelui în Europa. Călătoria se va axa pe unirea în continuare a lumii pentru susţinerea poporului ucrainean şi împotriva invadării Ucrainei de către preşedintele Putin, însă nu există planuri de călătorie către Ucraina”, a precizat Psaki pe Twitter.

Sâmbătă, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko declara că Joe Biden ar trebui să viziteze Ucraina în timp ce se află în Europa, la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare.

18:29Momentul în care un camion al armatei ruse se retrage în fața protestatarilor din Herson

18:13Un obuz a explodat în fața unui bloc din Kiev: 5 persoane au fost rănite

17:44Forțele ruse au atacat un azil de bătrâni din Luhansk: 56 de vârstnici au fost uciși - oficial regional

Harta războiului din Ucraina pe 20 martie

17:26Cum arată harta războiului din Ucraina în ziua 25: Rusia a făcut un progres redus în capturarea orașelor, dar a crescut numărul atacurilor asupra zonelor urbane

17:10Proteste în mai multe orașe din Ucraina / Rușii reacționează cu forța și îi amenința cu focuri de armăpe manifestanți

16:28Slovacia începe să desfășoare sistemul de apărare Patriot, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia

16:08Zelenski, pregătit să negocieze cu Putin, DAR...: „Dacă încercările de negociere eșuează, înseamnă că acesta este al Treilea Război Mondial”

15:51Ucraina susține că 6 generali ruși au fost eliminați până acum

15:22Turcia afirmă că Rusia şi Ucraina îşi apropie poziţiile pe subiecte „critice”

14:58Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului "devastator" condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi

14:44Serviciile secrete ucrainene susțin că elitele ruse pun la cale înlăturarea lui Putin. Șeful FSB ar fi luat în calcul drept succesor

14:30Viceprimarul Ivan Samoiduk din orașul Enerhodar, regiunea Zaporojie, ar fi fost răpit de trupele rusești, potrivit primarului Dmitri Orlov citat de Nexta.

Acesta a mai acuzat faptul că rușii au început să exercite presiuni fizice și psihice asupra activiștilor civili.

14:23Oamenii au ieșit în stradă să demonstreze pașnic împotriva ocupanților ruși la Kahovka, regiunea Herson, transmite Nexta.

14:16Sondaj: 93% din ucraineni cred că vor câștiga războiul cu Rusia, potrivit unui sondaj realizat de Rating Group și citat de Kyiv Independent.

Astfel, 47% speră că victoria va veni în următoarele săptămâni, în vreme ce 23% cred că războiul va dura câteva luni, dar Ucraina va reuși să învingă.

Doar 12% cred că războiul se va sfârși abia peste jumătate de an sau chiar mai mult. 17% din cei chestionați nu au putut răspunde.

Încrederea în victorie domină în toate regiunile țării, mai notează sursa citată.

14:00Peste 39.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol în ultima săptămână, în ciuda faptului că rușii nu au respectat acordul de încetare a focului, transmite Kyiv Independent.

Peste 8.000 de automobile au plecat din orașul-port asediat de trupele Rusiei cu destinația Zaporojie, în timp ce atacurile au continuat, a transmis primăria.

13:42Imagini cu luptători ceceni de lângă Mariupol distribuite pe platforma Telegram de liderul Ramzan Kadîrov.

13:34Primele imagini surprinse până acum cu un lansator de arme termobarice în Ucraina

13:11Boris Johnson a dat naștere unui val de indignare după ce a comparat Brexit-ul cu lupta ucrainenilor pentru libertate

12:53Aproape 80% din clădirile din Mariupol au fost distruse, iar în jur de 130 de oameni au fost salvați de sub dărâmăturile de la teatrul lovit zilele trecute de trupele ruse, potrivit parlamentarului Halyna Yanchenko citată de BBC.

12:18Ultimul bilanț publicat de armata Ucrainei privind pierderile înregistrate de ruși:

  • în jur de 14.700 de soldați uciși,
  • 476 de tancuri distruse
  • 1.487 blindate,
  • 230 de sisteme ale artileriei,
  • 96 de avioane și 118 elicoptere doborâte.

12:14Mariupol devastat de atacurile rușilor. Noi imagini filmate cu drona au fost publicate de cotidianul The Telegraph.

12:03„Șvaițer rusesc” - Imagini dintr-un blindat ucrainean în luptă. Momentul când scoate din uz un tanc rusesc doar cu tunul de 30mm

11:56Ucraina vizează obținerea a 70% din producția agricolă de anul trecut în ciuda războiului, au anunțat autoritățile citate de Kyiv Independent. Rostyslav Shurma, adjunctul cancelariei prezidențiale, a spus că

Ucraina lansează un program guvernamental pentru subvenționarea producătorilor agricoli.

11:54MAI: 4.180 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România

11:37VIDEO Cele mai clare imagini de până acum cu o rachetă Javelin trasă de soldații ucraineni

Rușii au bombardat o școală de arte și o uzină metalurgică din Mariupol

11:20Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa este distrusă de bombardamentele armatei ruse, spune consilierul ministrului de interne Vadim Denisenko potrivit AP.

10:43Ucraina consideră că există un risc crescut în privința unui atac în regiunea de vest a țării, Volyn, lansat dinspre Belarus, a transmis președinția citând surse militare.

10:14Pentru a doua zi consecutiv, forțele ruse au lansat rachete hipersonice din spațiul aerian al peninsulei Crimeea, a anunțat ministerul apărării.

În același timp, Rusia a lovit Ucraina cu rachete de croazieră lansate din Marea Neagră și Marea Caspică, relatează Interfax.

10:06De la debutul războiului, 115 copii au fost uciși și peste 140 răniți, potrivit ultimului bilanț publicat duminică de oficialii de la Kiev citați de Nexta.

09:57China susține că se află de partea justă a istoriei în războiul din Ucraina

09:45Șapte coridoare umanitare vor fi deschise duminică pentru evacuarea civililor, a anunțat vicepremierul Irina Vereshchuk, potrivit Reuters.

09:39Cum își văd viitorul ucrainencele venite în România din cauza războiului: „Suntem o povară pentru Europa și în scurtă vreme se va vorbi despre asta”

09:22Cinci oameni, printre care și un copil de 9 ani, au fost uciși în timpul nopții ca urmare a bombardamentelor din Harkiv, anunță oficiali din poliție citați de Kyiv Independent.

09:09Rușii au bombardat școala de artă din Mariupol unde se adăposteau 400 de oameni, au anunțat autoritățile locale citate de Reuters. Nu există încă un bilanț al victimelor.

08:56Fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului, despre sancţiunile internaţionale care o vizează: Mi se pare complet nedrept şi nerezonabil

08:24Trei oameni, dintre care 2 copii, au fost uciși în atacurile lansate de ruși în Rubizhne, relatează Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Luhansk a precizat că 24 de case și blocuri de locuințe au fost distruse în ultimele 24 de ore în Rubizhne și Severodonetsk. 7 persoane au fost evacuate.

08:14Luptători sirieni din trupele paramilitare spun că sunt gata să plece în Ucraina pentru a lupta alături de aliații ruși, însă nu au primit încă instrucțiuni în acest sens, doi comandanți ai acestor trupe au declarat pentru Reuters.

07:43Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asediul Rusiei asupra portului Mariupol a fost o ”teroare” care va rămâne în istorie secole de-a rândul de acum încolo, potrivit Reuters.

El i-a acuzat pe ocupanții ruși de crime de război. “Să faci așa ceva unui oraș pașnic ...este o teroare care va fi ținută minte secole”.

07:03Corespondenții BBC din Lviv au transmis că au auzit sirene de atac aerian iminent. Locuitorii din multe alte orașe și regiuni din Ucraina au fost, de asemenea, treziți de sirene, în ceea ce a devenit un eveniment zilnic. Printre acestea se numără capitala Kiev, Sumy, Mykolaiv, Poltava, Harkov, Cherkasy, Odesa și Zaporizhzhia, potrivit presei locale.

06:40Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, transmit dpa și Agerpres. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video sâmbătă seara.

06:30​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa duminică membrilor parlamentului israelian

06:20Administrația de Stat a orașului Kiev a transmis o alertă aeriană. "Atenție! Alertă aeriană declanșatăla Kiev! Cerem tuturor să caute urgent adăpostul de apărare civilă cel mai apropiat!", se arată în comunicat. Ucrainenii au fost îndemnați să nu ignore semnalele de alarmă aeriană

05:59Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale

23:44Soţia preşedintelui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile”

23:19„London calling” devine „Kiev calling”. Cum s-a transformat hitul The Clash într-un imn de război pentru Ucraina

22:38Un ofiţer de poliţie din Mariupol face apel la Biden și Macron: „Aţi promis ajutor, daţi-ne acel ajutor!”

22:19De la muzică la război și cum încearcă ucrainenii să mai uite de frica atacurilor

21:35Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia - Consiliul orașului

Totodată, The Kyiv Independent a relatat că Rusia forțează ilegal bărbați neantrenați din punct de vedere militar și care locuiesc în regiunea Donbas controlată de ruși să lupte împotriva ucrainenilor, atfel amenință că îi împușcă.

21:08Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent. Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.

Cea de-a 24-a zi de război pe scurt:

  • Peste 3,3 milioane de refugiați au fugit din Ucraina peste granița de vest
  • Polonia a propus ca UE să impună o interdicție totală a comerțului cu Rusia, a declarat prim-ministrul țării, Mateusz Morawiecki.
  • Rusia a confirmat că a folosit arme hipersonice, foarte dificil de a fi detectate de către sistemele de apărare antirachetă
  • Locuitorii din Mariupol au fost duși în Rusia, unde ar fi fost „redirecționați” către orașe din țară
  • Oficialii de la Kiev au raportat că 228 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise în capitala Ucrainei. Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că 14.400 de angajați ruși au fost uciși de la începutul războiului.
  • Zelenski a cerut ca discuțiile de pace „oneste” să aibă loc cât mai rapid. El a transmis Moscovei că, altfel, pierderile rusești vor fi atât de mari încât va fi nevoie de generații pentru a-și reveni. De asemenea, Zelenski a cerut Elveției să blocheze banii oligarhilor ruși despre care a spus că ajută la războiul Ucrainei din ”frumoasele orașe elvețiene”.
  • Organizațiile umanitare sunt împiedicate să ajungă la oamenii rămași în orașele ucrainene înconjurate de forțele ruse
  • Ucraina ar putea să nu producă suficiente recolte pentru export dacă sezonul de semănat din acest an este perturbat de invazia Rusiei, a declarat consilierul prezidențial Oleh Ustenko.
  • Zece coridoare umanitare au fost convenite cu Rusia pentru evacuarea cetățenilor, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk.