Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asediul Rusiei asupra portului Mariupol este o ”teroare” care va rămâne în istorie secole de-a rândul de acum încolo, potrivit Reuters. Autoritățile locale din Mariupol au spus că mii de civili sunt deportați în Rusia de către forțele rusești.

Declaratie publica a lui Volodimir ZelenskiFoto: Captura Facebook

El i-a acuzat pe ocupanții ruși de crime de război.

“Să faci așa ceva unui oraș pașnic ...este o teroare care va fi ținută minte secole”.

Cu toate acestea, Zelenski a spus în mesajul de sâmbătă seara că negocierile de pace cu Rusia sunt necesare, deși ”nu sunt ușoare și nici plăcute”.

"În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost deportați pe teritoriul Rusiei”, a anunțat pe platforma Telegram consiliul local.

Informația nu a putut fi verificată de Reuters din surse independente.

Agențiile de presă ruse au transmis că sute de oameni au fost transportați cu autobuzele ceea ce Moscova numește refugiați ai portului strategic de la Marea Azov.

În jur de 400.000 de oameni au rămas captivi în Mariupol de mai bine de două săptămâni, încercând să se ascundă din calea bombardamentelor care au avariat serios alimentarea cu electricitate, căldură și apă, potrivit autorităților locale.

Echipele de intervenție încă mai încercau să salveze oamenii prinși sub dărâmături la teatrul din Mariupol, unde se adăposteau. Teatrul a fost ținta bombardamentelor, clădirea fiind practic distrusă.

Mariupol a fost încercuit de trupele rusești, acestea reușind să străpungă baricadele. Luptele se dau acum în centrul orașului.