Ministerul rus al Apărării a spus că 59.000 de oameni au fost evacuați din Mariupol în ultimele trei zile, relatează TASS, potrivit Reuters. Asta în contextul în care autoritățile ucrainene acuză forțele ruse că blochează autobuzele și îi iau cu forța pe oameni în Rusia.

Cetățeni ucraineni urcă într-un autobuz spre RusiaFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Ministerul rus al Apărării mai spune că în Mariupol este „o catastrofă umanitară” și că Rusia oferă coridoare umanitare atât în est, cât și în vest.

Potrivit autorităților ruse, peste 330.000 de persoane au fost evacuate în Rusia de la începutul „operațiunii”, iar în ultimele 3 zile doar din Mariupol au fost evacuate 59.000 de persoane.

Cu toate acestea, Consiliul orașului Mariupol a spus sâmbătă că ocupanții ruși duc cu forța mii de cetățeni ai localității în Rusia.

Comunicatul de presă al Consiliului spune că civilii au fost duși în tabere unde rușii le-au verificat telefoanele și documentele și apoi i-au mutat cu forța pe unii dintre ei în orașe îndepărtate din Rusia.

„În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul Rusiei. Ocupatorii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberezhny și din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (în mare parte femei și copii) de bombardamentele constante”, se arată în comunicat.

„Ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat cu forța oamenii”, a spus primarul orașului Mariupol, Vadym Boichenko.

Rusia face apel la depunerea armelor în Mariupol

Rusia a cerut duminică forțelor ucrainene să depună armele în orașul-port Mariupol, unde Moscova a declarat că se desfășoară o „catastrofă umanitară teribilă”.

„Depuneți armele”, a spus generalul colonel Mihail Mizintsev, directorul Centrului Național Rus pentru Managementul Apărării, într-un briefing distribuit de Ministerul Apărării.

„S-a dezvoltat o teribilă catastrofă umanitară”, a spus Mizintsev. „Toți cei care depun armele li se garantează trecerea în siguranță din Mariupol”.

Mizintsev a spus că coridoarele umanitare vor fi deschise din Mariupol la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pe 21 martie.