Poziţia Chinei în problema Ucrainei este obiectivă şi corectă, iar timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei, a declarat ministrul de externe Wang Yi, transmite Reuters şi Xinhua.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

'China nu accepta niciodată nicio coerciţie sau presiune externă şi se opune oricăror acuzaţii nefondate şi suspiciuni la adresa sa', le-a declarat Wang reporterilor sâmbătă, potrivit unui comunicat difuzat duminică de ministerul său.

Afirmaţiile lui Wang au survenit după ce preşedintele american Joe Biden l-a prevenit vineri pe omologul său chinez Xi Jinping asupra 'consecinţelor' în cazul în care Beijingul ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina.

În cursul videoconferinţei, Xi i-a spus lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând, şi a făcut apel la statele NATO să aibă un dialog cu Moscova.

Potrivit lui Wang, mesajul cel mai important transmis de preşedintele Xi este acela că Beijingul a susţinut întotdeauna menţinerea păcii globale. 'Noi am fost întotdeauna pentru menţinerea păcii şi împotriva războiului', a insistat el, reiterând că Beijingul va face judecăţi independente.

'Poziţia Chinei este obiectivă şi corectă şi aliniată cu dorinţele majorităţii statelor. Timpul va dovedi că declaraţiile Chinei se află de partea justă a istoriei', a spus Wang. El a precizat că, în recenta discuţie Xi-Biden, China a propus la criza din Ucraina o soluţie ce cuprinde două aspecte principale.

Prioritatea, a spus el, este ca toate părţile să insiste pentru dialog şi negocieri între părţile implicate, să înceteze cât mai curând ostilităţile, să evite victimele civile şi să prevină o criză umanitară.

O soluţie durabilă rezidă în respingerea mentalităţii Războiului Rece, reţinerea de la confruntarea de bloc şi construirea unei arhitecturi regionale de securitate echilibrate şi sustenabile pentru realizarea păcii pe termen lung în Europa, a adăugat Wang, citat de Xinhua.

Tot sâmbătă, ministrul adjunct de externe Le Yucheng a afirmat că sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt tot mai 'scandaloase'. (Agerpres)