Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat, duminică, într-un mesaj video către Parlamentul israelian, Knesset, ofensiva Rusiei cu „soluția finală” a Partidului Nazist, relatează Reuters, BBC și The Guardian. Zelenski a declarat duminică că Israelul va trebui să trăiască cu alegerile pe care le face cu privire la protejarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ei spun din nou aceste cuvinte – „soluția finală” – în relație cu noi, națiunea ucraineană... s-a spus la o întâlnire la Moscova”, a spus Zelenski, care este evreu. Unele dintre rudele lui au murit în Holocaust.

Totodată, Zelenski face o paralelă între invazia rusă și Al Doilea Război Mondial.

Zelenski a afirmat că invazia „nu este o operațiune militară”.

„Este un război la scară largă care vizează distrugerea poporului nostru, distrugerea copiilor noștri, a familiilor, a statului, a orașelor, a culturilor și a tot ceea ce îi face ucraineni”.

"De aceea am dreptul să fac această paralelă în istorie. Războaiele noastre pentru supraviețuire și al Doilea Război Mondial."

Zelenski a citat-o și pe Golda Meir, fostul prim-ministru israelian, în mesajul său video, cu cuvintele „vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți”.

„Rămânem, suntem pregătiți pentru compromis”, a adăugat el.

Zelenski le-a spus parlamentarilor că vor trebui să trăiască cu alegerile pe care le fac dacă nu ajută Ucraina împotriva Rusiei.

„Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... și că ne puteți, cu siguranță, ajuta poporul, salva viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni”, a spus el.

„Putem întreba de ce nu putem primi arme de la voi, de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice Rusiei sau nu pune presiune asupra afacerilor rusești. Oricum, alegerea vă aparține, fraților și surorilor, și atunci trebuie să trăiți cu răspunsul vostru”.

Premierul israelian Naftali Bennett a purtat numeroase coversații atât cu Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin în ultimele săptămâni pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Până acum, Israelul s-a ferit să se declare prea apropiat Ucrainei, încercând să mențină relații bune cu Rusia și să acționeze ca mediator în conflict. În timp ce ministrul de externe Yair Lapid a condamnat invazia rusă, prim-ministrul Naftali Bennett s-a abținut s-o facă, potrivit BBC.