Peste 39.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol în ultima săptămână, în ciuda faptului că rușii nu au respectat acordul de încetare a focului, transmite Kyiv Independent.

Mariupol, oraș intens bombardat de rușiFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Peste 8.000 de automobile au plecat din orașul-port asediat de trupele Rusiei cu destinația Zaporojie, în timp ce atacurile au continuat, a transmis primăria.

Informația vine în contextul în care autoritățile locale au acuzat Rusia că au deportat pe teritoriul Rusiei mii de oameni rămași capitivi în orașul supus unor bombardamente intense, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă noaptea despre ”teroarea” care va fi ținută minte secole de acum încolo, acuzând forțele ruse de crime de război.

În jur de 80% din clădirile orașului au fost distruse, iar sâmbătă a fost atacată o școală de artă unde se adăposteau 400 de oameni. Primăria a transmis că există victime printre dărâmături dar încă nu se cunoaște bilanțul.

Atacul asupra școlii a fost precedat zilele trecute de bombardarea Teatrului din Mariupol, unde s-ar fi adăpositi în jur de 1.000 de oameni.