Primele unităţi responsabile cu amplasarea sistemului de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia din ţările partenere NATO, iar desfășurarea va continua zilele următoare a declarat, duminică, ministrul slovac al apărării, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemul va fi operat de trupe germane și olandeze și va fi desfășurat inițial pe aeroportul Sliac din centrul Slovaciei pentru a ajuta la întărirea apărării flancului estic al NATO.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat alianța să-și întărească apărarea pe flancul estic.

Sistemul Patriot va face parte dintr-un nou grup de luptă NATO din Slovacia, care se învecinează cu Ucraina.

„Sunt bucuros să confirm că primele unități însărcinate cu desfășurarea sistemului de apărare aeriană Patriot ajung treptat în Slovacia”, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Nad pe Facebook.

Nad a spus că sistemul Patriot va fi o completare și nu un înlocuitor al sistemului S-300 din epoca sovietică pe care îl operează Slovacia.

„Temporar, sistemul va fi desfășurat la baza aeriană Sliac, sunt consultate alte zone de desfășurare... astfel încât umbrela de securitate să acopere cea mai mare parte a teritoriului slovac cu puțință”, a spus Nad.

Ministrul a spus săptămâna trecută că Slovacia este dispusă să dea S-300 Ucrainei dacă și când va primi o înlocuire adecvată.

El a reiterat duminică că Slovacia caută propriul înlocuitor al S-300 din cauza vechimii, capacităţilor şi dependenţei sale de Rusia.

Rusia a avertizat împotriva oricăror transporturi de apărare antiaeriană avansată către Ucraina și a avertizat că ar putea viza proviziile de armament occidentale.