Deși informațiile cum că Rusia folosește arme termobarice în Ucraina circulau deja inclusiv în medii oficiale, imagini cu lansatoarele rusești trăgând cu astfel de rachete nu apăruseră până acum nicăieri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina susținea încă de pe 2 martie că ar fi reușit să captureze un lansator de arme termobarice, iar Marea Britanie anunța oficial pe 9 martie că acest gen de arme este folosit de către Rusia în războiul din Ucraina.

Acum nici Rusia nu se mai ascunde - imagini cu lansarea unor arme termobarice au fost răspândite pe internet de militarii ruși care au participat la operațiune, dar și de către o echipă Russia Today care a filmat un astfel de atac.

Ce este o armă termobarică?

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție ce funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin - de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

----