​​În cea de-a 24-a zi de război, conflictul continuă să escaladeze. La Mariupol, luptele au ajuns în centrul orașului, atât potrivit taberei ucrainene cât și celei rusești. Oamenii care au reușit să se evacueze de acolo descriu scenele de teroare din oraș, care este asediat de bombe. Președintele Zelenski spune că, din cauza bombardamentelor, e foarte dificil de stabilit coridoare umanitare la Mariupol și face apel la discuții ”oneste” cu Rusia. Într-un alt oraș, Mikolaiv, zeci de oameni au fost uciși într-un atac asupra unei cazărmi ale armatei, potrivit unui parlamentar ucrainean.

Militarii ucraineni scot de sub daramaturi un soldat mort dupa bombardarea scolii militare din NikolaievFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:44Soţia preşedintelui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile”

23:19„London calling” devine „Kiev calling”. Cum s-a transformat hitul The Clash într-un imn de război pentru Ucraina

22:38Un ofiţer de poliţie din Mariupol face apel la Biden și Macron: „Aţi promis ajutor, daţi-ne acel ajutor!”

22:19De la muzică la război și cum încearcă ucrainenii să mai uite de frica atacurilor

21:35Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia - Consiliul orașului

Totodată, The Kyiv Independent a relatat că Rusia forțează ilegal bărbați neantrenați din punct de vedere militar și care locuiesc în regiunea Donbas controlată de ruși să lupte împotriva ucrainenilor, atfel amenință că îi împușcă.

21:08Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent.

Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.

21:036.623 de persoane au fost evacuate din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare sâmbătă, a declarat un înalt oficial, considerabil mai puține decât au reușit să scape în ziua precedentă.

21:00ONU anunţă că cel puțin 847 civili au murit şi 1.399 au fost răniţi, de la debutul invaziei ruse în Ucraina, până pe 18 martie.

20:50Boris Johnson compară războiul din Ucraina cu Brexitul: Ambele sunt lupte pentru libertate

20:16Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la televiziunea rusă: Nu m-au crezut că nu am nicio legătură cu serviciile secrete / Despre refuzul azilului politic în Franța: Mi-e teamă pentru copii mei, dar sunt patrioată

19:30Noi imagini de satelit arată gradul de distrugere a teatrului din Mariupol care adăpostea aproximativ 1.300 de civili în momentul în care a fost bombardat

18:56Zelenski face apel la Elveția să ia măsuri împotriva oligarhilor ruși

18:55Peste 3000 de cetățeni ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale în România

18:36Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că cel mai probabil conflictul dintre Rusia şi Ucraina va mai dura câteva săptămâni, pentru că în acest moment nu se observă o încetinire din parrea Federaţiei Ruse. Geoană a precizat că speră că va fi posibilă o formulă diplomatică şi politică, pentru finalul războiului.

„Conflictul va mai dura. Avem informaţii, evaluăm şi anticipăm lucrurile. Aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va mai dura, fiindcă depinde de mai mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancţiunilor”, a spus Geoană la Digi24, potrivit News.ro.

18:19Aproximativ 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei și riscă să fie traficați, potrivit UNICEF.

”Copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuşi unui risc crescut de trafic şi exploatare de persoane. Traficanţii caută adesea să exploateze haosul mişcărilor populaţiei la scară largă şi, având în vedere că peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei în interiorul ţării, ameninţarea cu care se confruntă copiii este reală şi în creştere”, a transmis, sâmbătă, UNICEF, într-un comunicat de presă.

18:10Ucraina a evacuat 190.000 de civili până acum: Coridorul umanitar din Mariupol, blocat parțial de ruși

562 de prizonieri de război ruși sunt deținuți în Ucraina, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk, care a subliniat că Ucraina îi tratează conform dreptului internațional umanitar.

17:40Kievul face apel la China să „condamne barbaria rusă” în Ucraina

17:28Ce sunt rachetele hipersonice și ce înseamnă pentru Ucraina și Occident folosirea de către Rusia a acestora

17:18Agenția spațială a Rusiei a respins sâmbătă informațiile din presa occidentală care sugerau că cei trei cosmonauți ruși care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) ar fi ales să poarte costume galbene cu inserții albastre în sprijinul Ucrainei,

16:42Premierul luxemburghez Xavier Bettel a vorbit sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, în special despre situația îngrijorătoare din Mariupol.

„Tocmai am vorbit din nou cu Vladimir Putin. De la ultimul nostru schimb, situația de pe teren s-a înrăutățit, mai ales în orașul Mariupol. Imaginile care ajung la noi sunt intolerabile. Scopul trebuie să rămână detensionarea, adoptarea încetării focului și continuarea proceselor de negociere”, a spus Bettel pe Twitter.

16:10Forțele ucrainene de la Kiev au reținut 127 de sabotori, inclusiv 14 grupuri de infiltrare, de când a început invazia rusă, spune șeful administrației militare a capitalei, Mykola Zhyrnov, relatează BBC.

Zhyrnov spune că blocajele rutiere au fost esențiale în capturarea agenților pro-ruși, pe care Ucraina îi acuză de sabotaj și infiltrare.

15:50VIDEO Momentul primirii unui copil refugiat din Ucraina într-o școală din Spania

15:37Războiul din Ucraina ar putea împiedica exportul de grâu / Țara are rezerve de cereale doar pentru un an

15:18Dacă Putin reușește să invadeze Ucraina va fi începutul unei noi ere a intimidării în întreaga Europă, spune Johnson / PLUS: De ce ar fi făcut Kremlinul a făcut o "greşeală catastrofală"

14:56ONU neagă acuzațiile Rusiei potrivit cărora arme biologice ar fi dezvoltate pe teritoriul Ucrainei, relatează Nexta. ONU a transmis că nu există niciun fel de dovezi sau indicii în acest sens.

Atac asupra unei cazarme militare în Nikolaiev, unde dormeau peste 200 de soldați

14:48O cazarmă militară a fost în totalitate devastată în urma unei lovituri ruseşti la Mikolaiev (Nikolaiev), în sudul Ucrainei, provocând temeri privind un bilanţ de victime sever, relatează AFP, ai cărei reporteri au văzut trei morţi la faţa locului.

14:41Putin este complet sănătos la cap. Ar trebui să vă luați gândul de la prostia asta că nu ar fi apt, susține Lukașenko

14:27Șapte morți și 5 răniți în urma unui atac cu artilerie grea la Makarov, anunță agenția Ukrinform

13:41Lavrov: Cooperarea între Rusia și China va deveni mai puternică

12:33Armata ucraineană susține că a eliminat încă un general-locotenent rus. Este vorba despre comandantul Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud al Federației Ruse, Andrei Mordvichev, care ar fi fost ucis în Herson.

12:28Rusia s-ar putea folosi de negocierile de pace ca de o perdea de fum pentru a se regrupa

12:00Nouă oameni au fost uciși și alți 17 răniți vineri în suburbiile orașului Zaporojie, au anunțat sâmbătă autoritățile locale citate de Reuters.

11:57SUA au fost de acord să pună la dispoziția Bulgariei o companie de infanterie motorizată Stryker, ca parte a acțiunilor de consolidare a Flancului Estic în contextul invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă premierul bulgar Kiril Petkov citat de Reuters.

11:52Olanda și Germania vor furniza Slovaciei trei sisteme de rachetă Patriot ca parte a măsurilor NATO de consolidare a capacităților defensive pe Flancul Estic. Anterior, ministerul slovac al apărării anunța că este dispus să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană S-300, în cazul în care aliații vor găsi o soluție, transmite Kyiv Independent.

11:25Site-ul Bellingcat a realizat o hartă a crimelor de război comise de trupele rusești pe teritoriul Ucrainei.

11:21Noi imagini din zona Harkiv, după încă o noapte de lupte.

10:54Zaporojie se va afla în carantină pentru 38 de ore începând cu după-amiaza de sâmbătă. Autoritățile locale le-au cerut localnicilor să nu iasă din case.

Orașul a devenit o rută importantă pentru evacuarea a 35.000 de civili care au reușit să scape din Mariupol.

10:49Ucraina speră că va putea deschide sâmbătă 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, inclusiv în zona Mariupol unde sunt capitivi peste 300.000 de oameni.

10:09Luptele continuă în Mariupol, în jur de 300.000 de oameni fiind captivi în orașul-port care a fost scena unor drame teribile în ultimele zile. Dacă Mariupol va capitula, Rusia ar obține astfel controlul asupra unui cordior de-a lungul coastei de sud spre zonele separatiste din est.

09:35Rusia susține că a distrus un mare depozit subteran de muniție și rachete din regiunea Ivano-Frankivsk folosind rachete hipersonice, transmite Interfax care citează ministerul rus al apărării.

09:28Potrivit ONU, a fost confirmată uciderea a 816 civili de la debutul războiului, în timp ce numărul răniților a ajuns la 1.333.

Vineri, administrația locală din Kiev anunța că 222 de persoane au fost ucise în capitală, din care 60 civili și 4 copii.

09:25Ministerul apărării din Marea Britanie spune că Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale și a fost luată prin surprindere de amploarea și ferocitatea rezistenței Ucrainei.

Londra avertizează însă că o schimbare a tacticii armatei ruse constând în decizia de deschidere necondiționată a focului ar putea duce la un număr și mai mare de victime în rândul civililor, distrugerea infrastructurii și adâncirea crizei umanitare.

09:16Sâmbătă ar urma să fie permisă evacuarea civililor printr-un cordon umanitar deschis în regiunea Luhansk, a anunțat guvernatorul regiunii, adăugând că speră ca rușii să oprească atacurile și să respecte acordul.

08:388 perspective din Rusia, în exclusivitate pe HotNews.ro, care arată o altă imagine a țării decât cea pe care Putin vrea să o vândă Occidentului

08:36Cine sunt oligarhii ruși care nu îl vor înlătura de la putere pe Vladimir Putin prea curând

08:05Presa locală din Ucraina relatează că jurnalista Victoria Roșchina este dată dispărută și se crede că aceasta ar fi fost răpită de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB. Jurnalista nu a mai putut fi contactată din data de 15 martie, după ce a ajuns în zona Berdyansk ocupată de ruși, potrivit Kyiv Independent.

08:03VIDEO O piață plină de cărucioare goale în memoria celor 109 copii uciși în războiul din Ucraina

07:29Peste 9.000 de oameni au putut fi evacuați în cursul zilei de vineri, în condițiile în care 7 din cele 9 coridoare umanitare au fost operabile, relatează Nexta.

07:26Uniunea Europeană discută posibilitatea de a folosi averea confiscată a oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război, relatează Bloomberg.

07:19Forțele armate ucrainene spun că sistemul de apărare a reușit să distrugă cel puțin 12 ținte rusești- două avioane, trei elicopetere, trei drone și patru rachete de croazieră.

07:14Fostul premier britanic Gordon Brown spune că Vladimir Putin ar trebui să fie deferit unui tribunal internațional pentru acțiunile sale în Ucraina, relatează BBC.

Fostul lider laburist se numără printre 140 de intelectuali, avocați și politicieni care au semnat o petiție prin care cer instituirea unui sistem juridic după modelul tribunalului de la Nuremberg care a judecat criminalii de război naziști după al Doilea Război Mondial.

Curtea Penală Internațională deja anchetează crimele de război de care este acuzat Valdimir Putin, însă atribuțiile acestei instanșe sunt oarecum limitate, amintește BBC.

07:06Foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush și-au exprimat vineri sprijinul pentru Ucraina depunând buchete de floarea soarelui (simbol al Ucrainei) în fața unei biserici din Chicago. Cei doi purtau cocarde în culorile galben și albastru și au depus florile în fața bisericii catolice Sfinții Volodimir și Olha.

06:51Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al Culturii Oleksandr Tkachenko. „Am discutat cu ministrul Patrimoniului Cultural al Italiei, Dario Franceschini. „Împreună, ministerele noastre vor reconstrui Teatrul Dramatic Mariupol imediat după ce Uceaina va învinge ocupanții ruși”, a spus Tkacenko.

05:32Trei cosmonauți ruși au sosit vineri la Stația Spațială Internațională purtând costume de zbor galbene cu accente albastre, culori care par să se potrivească cu steagul ucrainean,

05:15Trei alerte aeriene au sunat sâmbătă dimineața în trei regiuni din Ucraina: Kiev, Jitomir și Cernihiv.

04:50Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, în timp ce forțele ruse invadatoare câștigă tot mai mult teren în Mariupol, scrie Reuters

03:09Zelenski către Rusia: „Este timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim”

„Vreau să mă audă toată lumea acum, mai ales vreau să mă audă la Moscova. Este timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim, timpul să restabilim integritatea teritorială și justiția pentru Ucraina, altfel Rusia se va confrunta cu astfel de pierderi încât mai multe generații nu vor fi suficiente pentru ca aceasta să se ridice din nou”, a spus el în videoclipul postat pe Facebook.

01:44VIDEO De la drone la rachete, iată ajutorul militar pe care aliații îl trimit în Ucraina.

00:50VIDEO „La vita e bella”, varianta ucraineană. O mamă îi spune fetiței ei că sunt „într-o aventură”, după ce au fugit de războiul din Ucraina.

00:27Un veteran al armatei americane îi învață pe ucraineni cum să trateze rănile de război.

00:12Lavrov laudă Fox News pentru modul în care relatează despre războiul din Ucraina.

23:40Preşedintele Consiliului European a discutat cu Volodimir Zelenski despre crearea unui Fond de Solidaritate pentru Ucraina.