Președintele rus Vladimir Putin este sănătos, fizic și mental, și ”într-o formă mai bună ca niciodată”, susține aliatul său președintele bielorus Aleksander Lukașenko într-un interviu pentru televiziunea niponă TBS citat de Reuters.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

"Noi doi nu ne-am întâlnit doar în calitate de șefi de stat, suntem într-o relație de prietenie”, a mai spus Lukașenko într-un interviu înregistrat. ”Am acces la toate detaliile legate de el, pe cât posibil, atât în materie de chestiuni de stat, cât și personale”, a mai declarat el.

Comentariile sale vin în contextul în care mai mulți lideri occidentali au pus sub semnul întrebării discernământul lui Putin având în vedere calculele greșite pe care și le-a făcut cu privire la acțiunile militare împotriva Ucrainei.

Nu o singură dată serviciile de intelligence occidentale au transmis că Moscova spera ca Ucraina să cedeze în primele zile de invazie, fiind complet surprinsă de rezistența Kievului.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că Putin este total ”irațional”, în vreme ce premierul olandez Mark Rutte l-a descris drept ”total paranoic”.

Lukașenko a respins toate aceste supoziții potrivit cărora Putin, 69 de ani, nu ar fi în deplinătatea facultăților sale.

"Occidentul și dvs ar trebui să vă scoateți din cap prostia asta, ficțiunea asta”, a comentat Lukașenko.

"Putin este categoric apt, este într-o formă mai bună ca niciodată ...Este o persoană complet sănătoasă la cap, sănătoasă fizic, este o fire sportivă”. "Cum se spune pe aici, va răci la înmormântarea noastră, a tuturor (ne va îngropa pe toți- n.red)”.

Lukașenko a reluat teoriile potrivit cărora Ucraina ar fi o construcție artificială, fiind practic o parte ”inalienabilă” a culturii și istoriei Rusiei.

"Prăbușirea Uniunii Sovietice este o tragedie. Dacă URSS ar fi supraviețuit până în ziua de azi, am fi putut evita tot felul de conflicte din lume...”, a mai comentat liderul de la Minsk.