Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea rusă, povestește ce s-a întâmplat din momentul protestului și până la judecata sa în tribunalul din Moscova, precum și cum a decurs interogatoriul, după ce a fost reținută de forțele ruse. Ea a spus că prima întrebare pusă de anchetatori a fost pentru ce servicii secrete lucrează. „Nu m-au crezut că nu lucram pentru serviciile secrete ale Occidentului”.

Marina OvsiannikovaFoto: Colaj foto

Marina Ovsiannikova spune într-un interviu pentru Novaya Gazeta că pancarta sa cu care a protestat în direct la televiziunea rusă avea mesaj în engleză pentru ca Vestul să vadă că rușii sunt împotriva războiului, iar textul în rusă pentru a încuraja publicul să nu creadă propaganda.

Ea a povestit că a stat în arestul poliției și a fost interogată din momentul arestului, imediat după protest, și până la apariția sa în sala de judecată.

Jurnalista Channel One spune că prima întrebare a forțelor de ordine ale Rusiei a fost „cu ce servicii secrete” era implicată.

„Bineînțeles, a fost prima întrebare (...) și nimeni nu m-a crezut până la capăt că nu am legături cu niciun serviciu secret, că sunt o angajată obișnuită Channel One, care nu lucra nici pentru MI-6, nici FBI sau Mossad”, a spus ea.

„Ce te-au întrebat în tot acest timp?”, a fost întrebată de Ilya Azar, corespondent Novaya Gazeta.

„Nu m-au putut crede că nu am complici, că nu lucrez pentru serviciile de informații occidentale, că nu am niciun conflict cu colegii mei, că rudele mele din Ucraina nu mi-au scris nimic. În general, ei nu credeau că povestea este despre poziție civică, dar au înaintat câteva idei conspiraționiste”.

De ce nu pleacă din Rusia

Marina Ovsiannikovaa refuzat oferta de azil politic a președintelui francez Emmanuel Macron.

„Momentan sunt, desigur, foarte îngrijorată de siguranța copiilor mei. Dacă ar fi o opțiune ca ei să plece și eu să rămân aici, asta ar fi ideal. Dar, din păcate, varianta nici măcar nu este luată în discuție, pentru că tatăl lor este aici și nu și-ar dori niciodată să plece din țară”, a declarat ea, care a spus că este patrioată și că nu este pregătită să își petreacă 10 ani din viață pentru a se obișnui în altă țară.

„Nu văd acolo oportunități profesionale. Familia mea este aici, prietenii mei sunt aici”, a mai spus ea.

Citește și:

Marina Ovsiannikova, cea care a protestat în direct la televiziunea rusă: Am ajuns să iau tranchilizante, familia spune că le-am nenorocit viitorul

----