​Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la una din cele mai mari televiziuni ruse, Pervîi Kanal, vorbește într-un interviu despre viața ei de după gestul contestat de unii și aplaudat de alții.

Marina Ovsiannikova, în interviul la CNN cu Christiane AmanpourFoto: Captura video CNN

Ea spune într-o discuție cu germanii de la Der Spiegel că în prezent trăiește ascunsă pe la prieteni, iar familia îi reproșează că le-a distrus tuturor viitorul. ”Sunt la prieteni, mă ascund. Am în mine o cantitate mare de stres și asta nu va dispărea curând. Viața mea s-a schimbat pentru totdeauna. Atât fiul meu, care are 17 ani, cât și fiica mea, de 11 ani, suferă. Am ajuns să iau tranchilizante. Ceea ce am făcut a fost o lovitură profundă pentru familie. Mama este și acum în stare de șoc, este complet distrusă. Fiul meu a fost și el foarte afectat – oricum trecea printr-o perioadă dificilă având în vedere vârsta lui. M-a acuzat că le-am distrus tuturor viitorul”, spune jurnalista.

DER SPIEGEL: Președintele francez Emmanuel Macron ți-a oferit azil. Te gândești să pleci?

Ovsyannikova: Nu, nu vreau să plec din țara noastră. Sunt patriot, iar fiul meu este unul și mai mare. Cu siguranță nu vrem să plecăm sau să emigrăm nicăieri.

DER SPIEGEL: Cum te împaci cu familia?

Ovsyannikova: Încă discutăm între noi, dar îmi este foarte greu. Familia nu mă susține. Mai e și opinia publică, care este împotriva mea.

DER SPIEGEL: Vorbești de „război”. Cuvântul este interzis aici în Rusia – Putin tocmai a înăsprit legile, iar operațiunea sa din Ucraina trebuie acum numită „operațiune militară specială”. Ți-e frică de consecințe?

Ovsyannikova: Sigur că îmi este frică, chiar foarte frică. La urma urmei, sunt un om. S-ar putea întâmpla orice – un accident de mașină, orice ar vrea ei să mi se întâmple. Sunt constientă de asta. Dar asta este poziția mea de cetățean: ceea ce avem aici este un război!

DER SPIEGEL: Totuși, există o lege care spune: Oricine a publicat informații false despre forțele armate ruse va avea de plătit amenzi sau va face chiar închisoare. Te aștepți la o pedeapsă severă?

Ovsyannikova: Încă nu au fost inițiate proceduri penale împotriva mea. Bineînțeles, reprezentanți de rang înalt ai conducerii au cerut să se înceapă această urmărire penală. În acest moment, mi s-a aplicat o amendă de 30.000 de ruble (echivalentul a aproximativ 265 de euro). Dacă nu aș fi avut copii de care să am grijă, cu siguranță aș fi primit 15 zile de detenție și aș fi stat într-o celulă ca mulți alții. Nu știu cum se va sfârși asta...

DER SPIEGEL: Ați lucrat pentru Channel One ani de zile. De ce ai luat măsuri abia acum?

Ovsyannikova: Nu sunt un om politic, nu am fost niciodată la proteste. Numiți-o disonanță cognitivă... Nemulțumirea mea a crescut în toți acești ani. Șuruburile s-au strâns din ce în ce mai multi: nu mai puteam alege liber guvernatorii (red.: liderii diferitelor regiuni ale Rusiei), așa cum era odinioară. Au urmat apoi toate evenimentele din Ucraina din 2014, instabilitatea, proclamarea „Republicilor Populare Donețk și Lugansk” , otrăvirea lui Alexei Navalnîi... Apoi, autoritățile au început treptat să închidă sau să blocheze mass-media independentă.

DER SPIEGEL: Te-ai născut în Odesa. Mai ai rude în Ucraina? Acesta a fost motivul protestului tău?

Ovsyannikova: Acesta este un război împotriva unei națiuni-surori! Nicio persoană sănătoasă la cap nu poate accepta asta. Tatăl meu este ucrainean, mama mea este rusoaică. Eu m-am născut în Odesa sovietică. Când aveam un an, am plecat în Rusia și de atunci locuiesc aici. Tatăl meu a murit la Odesa, mormântul lui este acolo. Mai am rude acolo, dar am puține contacte cu ei. Am vrut să arăt că și rușii sunt împotriva acestui război.