Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a implorat aliații occidentali să ofere țării sale ajutor militar, în timp ce Rusia își continuă invazia neprovocată.

Drona kamikazeFoto: Captura video

„Avem nevoie de voi chiar acum”, le-a spus Zelenski membrilor Congresului american într-una dintre cele mai recente cereri de asistență în fața unui guvern prieten.

SUA și alte țări membre NATO au îndeplinit o serie de solicitări ale lui Zelenski, în timp ce nu au îndeplinit anumite măsuri despre care spun că ar putea risca o escaladare a războiului.

Ajutorul militar oferit Ucrainei până acum include arme care variază de la drone portabile până la sisteme complexe de rachete cu rază lungă. CNN prezintă tipurile de armament trimis:

Drone Switchblade (kamikaze): drone mici, portabile, așa-numitele kamikaze, care poartă focoase și detonează la impact. Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 km distanță, conform companiei care produce dronele, AeroVironment. Nu este clar ce model de mărime va trimite SUA în Ucraina.

Rachete antiaeriene Stinger: Racheta foloseste un senzor cu infrarosu pentru a tinti caldura emisa de evacuarea motorului, si va lovi orice aeronava aflata in zbor la o altitudine mai mica de 3.300 de m. Are o raza de aproximativ 8 km.

Este o arma usoara si portabila. Racheta si lansatorul cantaresc aproximativ 15 kg. Lasatorul este reutilizabil.

Arme antitanc Javelin: Acest sistem de rachete ghidate poate fi purtat pe umăr de un singur soldat și are o rază de acțiune de până la 2,5 km.

Sisteme anti-tanc AT-4: Aceste arme suedeze sunt „ușoare, cu o singură lovitură și de unică folosință”, conform companiei care le produce, Saab Bofors Dynamics.

Sistem antirachetă Patriot: SUA au livrat, de asemenea, două sisteme de apărare antirachetă Poloniei luna aceasta, menite să descurajeze Rusia și să sporească securitatea Poloniei pe fondul îngrijorărilor occidentale că războiul din Ucraina s-ar putea răspândi și ăn statele aliniate NATO.

Primul Patriot romanesc Foto: Hotnews

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot înseamnă „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” – este conceput pentru a contracara și distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele avansate și rachetele de croazieră.

Bateria include rachete și stații de lansare, un set radar care detectează și urmărește ținte, potrivit Alianței pentru Apărarea Rachetelor.