​​ANALIZA Sistemul antiaerian Patriot in Romania: cu ce interceptori vine, ce exercitiu va desfasura la poligonul Capu Midia si de ce e important pentru tara noastra

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 28 octombrie 2016, 14:54 Actualitate | Esenţial

Sistemul Patriot lansand un interceptor
Foto: Raytheon
O baterie de aparare anti-aeriana Patriot, cu interceptori Pac-2 si PAC-3, ultimii destinati in principal contracararii rachetelor balistice, va ajunge in Romania pentru un exercitiu bilateral romano-american ce va avea loc intre 1 si 12 noiembrie la poligonul Capu Midia. Romania participa cu o baterie de rachete sol-aer Hawk, una din putinele resurse relativ moderne de aparare anti-aeriena din tara.

Exercitiul Patriot Shock V: Americanii cu o baterie Patriot, romanii cu o baterie Hawk

Bateria Delta a Batalionului 5, Regimentului 7 Aparare Aeriana din cadrul Fortelor Terestre ale SUA dislocate in Europa va ajunge de la baza militara din Kaiserslauten, Germania, la pilogonul de trageri sol-aer din Capu Midia, pentru exercitiul bilateral romano-american Patriot Shock V, intre 1 si 12 noiembrie. "Exercitiul este unul de nivel tactic cu trupe in teren, al structurilor de rachete sol-aer din Fortele Aeriene Romane, la care participa o baterie HAWK PIP III R si una PATRIOT", anunta Ministerul Apararii din Romania.

"Scopul exercitiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea actiunilor de angajare a tintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, in cadrul unui scenariu fictiv de aparare aeriana", anunta MApN.

"Exercitiul are ca obiective principale perfectionarea procedurilor privind planificarea si ducerea in comun a actiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum si verificarea interoperabilitatii sistemelor de comanda-control ale celor doua structuri de rachete sol-aer", noteaza Ministerul Apararii.


Lansator dintr-o baterie Patriot / Sursa foto: Raytheon

Ce importanta are un astfel de exercitiu si aducerea sistemului anti-aerian Patriot in Romania?


Romania nu sta deloc bine la capitolul de aparare anti-aeriana: are un numar limitat de sisteme Hawk in curs de modernizare si se bazeaza, in continuare, pe sisteme vechi sovietice precum rachetele Kub sau Volhov .

In acelasi timp insa, Romania se afla la granita flancului estic al NATO, aproape de granita cu Rusia si intra, la limita, in raza de actiune a unor sisteme de rachete rusesti pozitionate in peninsula Crimeea.

Bazele navale militare in Marea Neagra si raza de actiune a rachetelor rusesti in Crimeea
Foto: Hotnews
Mai mult, Romania gazduieste baza NATO de la Deveselu, cu sistemul anti-racheta Aegis Ashore, recent intrata in serviciu, o componenta esentiala a sistemului anti-rachete balistice din Europa. Cu toate acestea, sistemul de la Devesleu este destinat angajarii tintelor inafara atmosferei, a rachetelor balistice de raza lunga, ce ies din atmosfera pamantului in timpul traiectoriei sale. Pentru a contracara orice amenintare pe raza scurta sau medie, Romania se bazeaza doar pe sistemele sale, insuficiente si prea invechite pentru a acoperi eficient teritoriul sau angaja in numar mare potentiale tinte inamice (Vezi harta de la finalul articolului)

De amintit ca Statele Unite disloca prin rotatie, de mai bine de 5 ani, cate o baterie Patriot in Polonia pentru diverse antrenamente.

Ce baterie Patriot va ajunge in Romania?

Bateria Delta a batalionului 5-7 american stationat in Germania este dotata cu interceptori de tip PAC-2, dedicati in pirincipal angajarii tintelor de tip aerionava, si interceptori mai moderni de tip PAC-3, destinati in principal angajarii rachetelor balistice.

Interceptorii PAC-3, printre cele mai noi tehnologii aflate in uz in tehnica anti-aeriana, sunt interceptori ce se bazeaza in principal pe forta cinetica in angajarea rachetelor balistice.

O baterie Patriot contine sase componente majore: o componenta-sursa de energie, un set radar, o unitate de control, statii de lansare, un grup-antena si interceptorii propriu-zisi.

Caracteristicile interceptorului:

    Raza de actiune al interceptoarelor: PAC-3 - 20 km impotriva rachetelor balistice
    Cost al unei rachete: 1 - 6 mil. $
    Rachete per lansator: 16 PAC-3
    Greutate: 320 kg
    Viteza: 5000+ km/h
    Plafon maxim: 15.000+ m
    Mod de actiune: PAC-3 distrugere prin forta cinetica + fragmentare in proximitate

Cum intercepteaza o baterie Patriot dotata cu PAC-3 o tinta precum o racheta balistica:


   
Lansator de interceptoare PAC-3
Foto: US Army
- Radarul de tip AN/MPQ-65 detecteaza racheta, inregistreaza viteza, altitudinea si si amprenta radar si prezinta operatorului pe ecran racheta balistica drept tinta.

    - In unitate de control, ofiterul de comanda analizeaza informatiile primite si autorizeaza angajarea tintei.

    - Lansatoarele sunt aduse din modul "standby" in modul "activ", timp in care un computer dedicat stabileste autopmat momentul in care parametrii indica cea mai mare probabilitate pentru interceptare.

    - Computerul determina care lansatoare au cea mai buna pozitionare fata de tinta si selecteaza automat care sa lanseze interceptoarele. Doua interceptoare sunt lansate in val, la distanta de 4,2 secunde unul de celalalt.

    - Radarul AN/MPQ-65 continua sa monitorizeze tinta si trimite informatii catre interceptorul PAC-3 aflat in zbor. 

    - Cand se apropie de tinta, radarul activ din botul interceptorului identifica racheta baslistica ce se apropie si incearca sa identifice focosul rachetei ca sa directioneze interceptorul catre acel element.

    - Motoarele de control al altitudinii de pe interceptorul Pac-3 sunt activate pentru a alinia traiectoria spre cea a tintei.

    - Interceptorul loveste racheta balistica inamica direct in focos, detonand astfel tinta

    - Al doilea interceptor lansat localizeaza ramasitele impactului si, in caz ca detecteaza ca una din ramasite este de fapt focosul neexplodat, il intercepteaza.

Polonia, in carti pentru achizitionarea sistemului Patriot pentru apararea anti-aeriana: un contract de 5 miliarde $
 
Sistemul anti-racheta Patriot de la Raytheon
Foto: Raytheon
Sistemele Patriot au intrat in serviciul fortelor americane inca din anii '80, fiind testate pentru prima data in lupta in primul razboi din Golf, impotriva rachetelor irakiene Scud. De-a lungul timpului, insa, sistemul a fost modernizat constant si este in continuare unul din principalele sisteme anti-aeriene folosite de Statele Unite, dar si alti parteneri de pe glob precum Germania, Spania, Grecia, Olanda, Israel sau Japonia.

In plus, Polonia se afla in negocieri avansate pentru achizitionarea unui sistem Patriot cu pana la opt baterii, un contract estimat la circa 5 miliarde de dolari.

La inceputul lunii septembrie, guvernul de la Varsovia anunta ca a trimis oficial o cerere de informatii catre americanii de la Raytheon pentru o sistemul de rachete Patriot. In acelasi timp, insa, oficialii polonezi au cerut informatii si de la dezvoltatorii sistemului MEADS, un sistem nou dezvoltat, modular si cu acoperire de 360 de grade, ales in urma cu un an de catre Germania si care ar putea intra si in vederea Romaniei si a altor state din zona.  

MEADS foloseste tot interceptori PAC-3, iar oficiali ai Lockheed Martin, una din companiile producatoare, au precizat in mai 2016 ca au purtat discutii pe marginea sistemului si cu autoritatile din Romania

Oficialii MEADS sustin ca sistemul este unul modular si ca, astfel, atat Romania, cat si alte state din zona pot achizitiona doar anumite parti ale sistemului, elemente pe care le pot interconecta intre ele, dar si cu celelalte elemente si radare de aparare anti-racheta si anti-aeriana pe care deja aceste tari le au in dotare.

Apararea anetiaeriana a Romaniei

Romania nu dispune, la momentul actual, de un sistem modern si eficient de aparare anti-aeriana. Desi are radare moderne care sa formeze sisteme de avertizare si urmarire, rachetele interceptoare modernizate sunt putine la numar, cu o compatibilitate reduse cu sistemele sovietice, invechite, dar care sunt inca in uz. (Detalii)

Astfel, Romania a cumparat 8 sisteme Hawk cu 213 rachete din Olanda in 2004, insa ele erau nemodernizate, iar pana in 2012 nu au fost executate trageri cu niciuna.

Sistemul Hawk a fost gandit sa fie modernizat la standardul Hawk XXI, insa pana in prezent ele au trecut doar printr-o faza intermediara (HAWK PIP III R).

Rachetele Hawk au o raza de 45-50 de km, un plafon maxim de pana la 20.000 m si sunt dirijate in mod continuu pe timpul zborului. (cercul verde pe harta de la finalul articolului)Racheta Hawk a Fortelor Aeriene Romane, lansata in poligonul Capu Midia / Sursa foto: RoAF

Dincolo de sistemul Hawk, Romania mai dispune doar de rachete si sisteme sovietice, invechite si care au o compatibilitate redusa cu sisteme mai moderne.

Racheta S-75 Volhov
Foto: Fortele Aeriene Romane
Sistemul S-75 Volhov - sase baterii intrate in serviciu in anii '60, modernizate de mai multe ori pana in anii '80, dar care acum sunt la limita vietii operationale. (cercul violet)

Pe langa acestea, mai sunt sistemele de raza scurta-medie SA-8 Gecko (cercul maro) si 2K12 Kub (cercul rosu)Sursa foto: rumaniamilitary.ro


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

13185 vizualizari

 • -23 (49 voturi)    
  am dat un search pe net (Vineri, 28 octombrie 2016, 15:37)

  deveselu [utilizator]

  Numai ca performantele Patriot in cele doua razboaie au fost mai mult jenante decat spectaculoase, Israelul a incasat destule SCUD-uri in cap, incat presa de la Ierusalim se intreba retoric daca americanii chiar folosesc Patriotul sau doar l-au adus acolo sa inchida gura evreilor, iar de racheta irakiana care a cazut peste o cazarma americana din Arabia Saudita provocand peste 200 de morti, am auzit cu totii.


  Atat de “performant” s-a dovedit Patriotul ca SCUD-urile erau vanate cu trupe speciale si avioane, acest lucru fiind de maxima importanta pentru aliati.
  • +31 (51 voturi)    
   Da Misulica (Vineri, 28 octombrie 2016, 15:59)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Nu sunt bune de nimic. Daca ai dat tu search pe intranetul Rossia Today si ti-a zis asa, asa o fi ca prea le zici cu foc. Ia si cu votca sa nu te ineci.
  • +22 (34 voturi)    
   Bravo nene (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:07)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Pai atunci rachetele voastre balistice sunt in siguranta, la ce va mai agitati?
   Din fericire nu vom afla niciodata cat de bun e sistemul american pentru simplul fapt ca Putin nu vrea sa se sinucida atacand un stat membru NATO. De dragul discutiei, sovieticii ce sistem anti-racheta au si cat de eficient este?
   • +9 (15 voturi)    
    sovieticii au PIB- ul ca in Africa (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:58)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    raportat la resurse. Se cred Tarzan, dar sunt maimute...ne vom distra in curand!
  • +14 (30 voturi)    
   afara cu coloana a V-a (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:11)

   gruiag [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Evident ca doar ai dat "search" = cautare pe internet jenantule Mishovici Serghei Ignorantov. Coloana a V-a lucreaza in continuare. Iar aia cu racheta Patriot cazuta peste cazarma este folclor sovietic inventat de tine . Trimite referinte cu ceea ce spui ( Bineinteles nu luate din revista URZICA sau vreun comentariu de pe RT, da ? )
  • +14 (36 voturi)    
   Pai efurile nu-s bune (Vineri, 28 octombrie 2016, 17:05)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Scutul nu-i bun, Patriot nu-s bune....dar tot ce-i rus e bun asa-i? Mai ales sistemul Buka, e si dovedit, 250 de civili dintr-o bataie.
  • +4 (20 voturi)    
   corect (Vineri, 28 octombrie 2016, 17:59)

   Quintus [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   doar doua exemple de PATRIOT FAILURE:

   a) 1992 incident (sursa US Gov Accountability Office)

   http://www.gao.gov/products/IMTEC-92-26

   b) 2003 martie (Patriot nimiceste un avion Tornado britanic cu cei doi piloti cu tot)

   http://www.cbsnews.com/news/the-patriot-flawed-19-02-2004/
   • +9 (9 voturi)    
    1992? (Vineri, 28 octombrie 2016, 20:08)

    ampersand [utilizator] i-a raspuns lui Quintus

    Adica in urma cu 24 de ani?
  • -10 (16 voturi)    
   ai gresit situl (Vineri, 28 octombrie 2016, 19:45)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Aici sunt doar fanatici proamericani luptatori in razboiul de pe calculator.
   Culmea e ca majoritatea celor care comenteaza sunt plecati din tara postand din afara Romaniei dar ei vor razboi cu Rusia sau viseaza cai verzi pe pereti.
  • 0 (6 voturi)    
   Din pacate... (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 14:26)

   A.Corneliu [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Din pacate ai dreptate.
   Datele pe care le-ai mentionat despre performantele rachetelor "Patriot" in razboaiele cu Irakul sunt exacte, cel putin pentru perioada aceea.
   E de presupus ca le-au mai perfectionat de atunci.
   Cei care ti-au pus minusuri pur si simplu nu cunosc realitatea.
   Eu am cunoscut-o direct si in timp real la acea vreme.
 • +25 (39 voturi)    
  Astept trolii rusi (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:09)

  Zimbru [utilizator]

  Sa ne spuna ca rachetele Patriot nu sunt bune, ca alea rusesti sunt mai bune. Ca acest exercitiu de aparare este o insulta adusa rusiei, ba chiar ca este o provocare. Ca totul va degenera in al 3-lea razboi mondial. Ca se va alege scrumul de Bucuresti. In fine toata propaganda RT data trolilor ca sa fie servita pe forumuri.
  • -14 (32 voturi)    
   bine ca v-ati pozititionat voi amerlocilor! (Vineri, 28 octombrie 2016, 18:00)

   Ari2016 [utilizator] i-a raspuns lui Zimbru

   ce sa mai astepti troli rusi, bre?! Mai incap aia de voi, pupatorii de moaste imperialiste, de cativa ani pe online-ul romanesc ca au ajuns 'articolele" sa aiba 3mii vizionari si 0.002%comentarii, toate de la acelasi indivizi, exporturi expirate comuiste la marele licurgici?!
   • +12 (16 voturi)    
    Pai e toamna (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:27)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Ari2016

    Rusofilii si micii sovietici sunt la adunat cartofi. Tu ce cauti aici?
 • -9 (23 voturi)    
  Rusii nu se complica cu rachete (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:20)

  cafo [utilizator]

  Cea mai mare amenintare este cea care s-a dovedit foarte eficienta (vezi cazul erdogan de s-a sucit de la o zi la alta) cea a "atacului terorist" cu bomba artizanala in multime, aeroporturi, mall-uri, scoli si gradinite.
 • +14 (24 voturi)    
  terapia dreptatii... (Vineri, 28 octombrie 2016, 18:25)

  EUROPA*EUROPA*EUROPA [utilizator]

  Cei mai mari dusmani ai rusilor nu sunt tarile NATO ci alcoolismul si rugina, inevitabila cand esti tara cu cea mai mare suprafata din lume si ai un pib jenant,de 10 ori mai mic decat cel al al EU! sau SUA, nu poti decat sa faci scandal la betie...
  Dar trolii pesedisto-bolsevico-''transnistreni'' baga vodka si texte propagandistice de 2 lei.
  E ordin,ciuma rosie locala ar trebui reactivata dar pt asta ar trebui salvata si nu mai merge de cand intra la mititica in ritm rapid de kazancioc...
  Un pas la stanga,o pocnitura de ciocan de judecator cinstit si o duzina de tovarashei intra la racoare.Un pas la dreapta, inca o duzina si pana se termina dansul toata tumora ceusisto-comunista va fi acolo unde e locul ei.
  Asteptam aplicarea legii EU de confiscare a averilor celor condamnati penal!
  Mai eficiente decat toate rachetele.
 • -2 (12 voturi)    
  daca rusii folosesc femeile in locul rachetelor (Vineri, 28 octombrie 2016, 22:24)

  N.S. [utilizator]

  in cativa ani vom purta toti caciuli de blana :)))
  apropos, ne-au costat ceva bani aceste rachete americane?
 • -8 (12 voturi)    
  Conflict (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 5:57)

  Vladescu [utilizator]

  Este o escaladare a conflictului cu Rusia ...arme proaste, s-ar putea să lovească tot aici !
  • +1 (1 vot)    
   eu zic ca daca tot ne sinucidem (Duminică, 30 octombrie 2016, 16:44)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Vladescu

   mai bine sa incepem cu tradatorii de tara...
 • +2 (2 voturi)    
  atitudine nu altitudine (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 7:04)

  VladSnow [anonim]

  "Motoarele de control al altitudinii de pe interceptorul Pac-3 sunt activate pentru a alinia traiectoria spre cea a tintei."

  De fapt este vorba despre controlul atitudinii sau al orientării, nu al altitudinii :)

  Mai exact este vorba de rotirea in jurul celor trei axe:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Flight_dynamics_(fixed-wing_aircraft)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Attitude_control
 • 0 (8 voturi)    
  autostrada la Brasov (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 8:21)

  sondel [utilizator]

  sincer ma doare mai mult de autostrada nefacuta Comarnic Brasov si de toti mortii care puteau scapa cu viata daca aceasta autostrada se facea in acesti ani...
  • +1 (1 vot)    
   cu banii de pe tezaur (Duminică, 30 octombrie 2016, 16:42)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui sondel

   se facea autostrada in toata tara...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri