​Romania a purtat un dialog cu dezvoltatorii unui nou sistem de aparare anti-aerian si anti-rachete cu raza scurta si medie de actiune realizat de SUA in colaborare cu Germania si Italia si care a fost gandit sa inlocuiasca sistemul de rachete Patriot. Denumit MEADS, sistemul este unul modular, ofera o protectie pe 360 de grade si poate contracara mai multe tinte simultan, iar autoritatile de la Berlin l-au ales deja sa intre in dotarea fortelor germane.

Sistemul MEADS de aparare antiracheta si antiaerianFoto: meads-amd.com

In acelasi timp, Polonia si Turcia s-au aratat interesate de achizitionarea sistemului, iar alte state din centrul si estul europei, printre care si Romania, au pornit discutii si ar putea integra anumite elemente din sistem care sa colaboreze intre ele.

Spre deosebire de actualul sistem antiracheta de la Deveselu - Aegis Ashore, gandit pentru rachete balistice si contracararea lor inafara atmosferei - sistemul MEADS ofera protectie fata de rachetele balistice si de croaziera, aeronavele si dronele din interiorul atmosferei ce pot fi o amenintare.

---

Vezi un VIDEO realizat de HotNews.ro cu informatii si detalii legate de sistemul antiracheta MEADS:

Statele Unite, Germania si Italia au dezvoltat in ultimul deceniu un nou sistem de aparare antiaeriana si anti-racheta care sa inlocuiasca vechile sisteme din acest sector, precum sistemul Patriot. Denumit MEADS (Medium Extended Air Defense System), sistemul a fost conceput si dezvoltat sub sigla NATO de catre SUA, Germania si Italia printr-un joint-venture cu firme din domeniul apararii precum Lockheed Martin din partea americana si MBDA pe partea europeana (filiala comuna a francezilor Airbus, a britanicilor de la BAE Systems si a italienilor de la Finmeccanica).

MEADS este un sistem de racheta anti-racheta si anti-aeriana modular si are principalul avantaj ca poate acoperi pe o raza de 360 de grade si sa contracareze mai multe tine aeriene simultan.

Sistemul este complet mobil, montat pe camioane speciale, si e format din doua tipuri de radare, lansatoarele de rachete si de unitati de tip "Battle Manager" - care integreaza toate datele provenite de la senzori si care controleaza rachetele lansate. Ca interceptori, sistemul foloseste rachete de tipul PAC-3 MSE.

"Germania e prima tara care va integra sistemul pana la finalul acestui an", a declarat pentru HotNews.ro, Gregory Kee, Business Development Director al MEADS, prezent la targul militar Black Sea Defence and Aerospace desfasurat la Bucuresti.

"Polonia s-a aratat foarte interesata de sistem. Recent am fost rechemati sa ducem discutiile mai departe. Am avut discutii si cu Italia si cu multe alte state central si est-europene. In Romania am avut un dialog cu autoritatile carora le-am explicat mai multe despre sistem", a declarat Kee.

Avand in vedere ca sistemul este unul modular, reprezentantii MEADS spun ca atat Romania, cat si alte state din zona pot achizitiona doar anumite parti ale sistemului, elemente pe care le pot interconecta intre ele, dar si cu celelalte elemente si radare de aparare anti-racheta si anti-aeriana pe care deja aceste tari le au in dotare.

Spre exemplu, Romania dispune de radare compatibile pentru integrarea intr-un astfel de sistem. Vorbim de cele doua radare militare ultramoderne de tip TPS-77 mobile, achiztionate de la Lockheed Martin chiar la inceputul acestui an.

"Romania se poate folosi de sistem prin arhitectura comuna a statelor NATO. Ca exemplu, daca achizitioneaza si operationalizeaza o unitate de tip Battle Manager, ea poate fi folosita in comun cu restul echipamentelor sale de tip SHORAD (Short Range Air Defense) si VSHORAD (Very Short Range Air Defense) si, in acelasi timp, poate fi interconectata cu restul sistemelor NATO.

Daca o tara nu isi poate permite sa achizitioneze tot sistemul - si sunt multe tari care nu au astfel de bugete - pot fi cumparate doar anumite componente ale sistemului. Alte tari care au alte elemente - daca va fi nevoie - le pot mobiliza rapid in ajutor", a mai explicat Kee.

Germania deja a decis ca va achizitiona sistemul antiracheta si va cheltui cateva miliarde de euro, iar pe langa tarile central si est-europene care tatoneaza terenul, de sistem s-a mai aratat foarte interesata si Turcia.

Fata de sistemul antiracheta deja instalat in Romania la Deveselu, MEADS este gandit sa contracareze tine aeriene - rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, rachete de croaziera, avioane, drone - in interiorul atmosferei, in timp ce sistemul american Aegis Ashore e gandit sa contracareze rachetele balistice inafara atmosferei.