Armata germana, care vrea sa aiba in dotare un nou sistem de aparare antiaeriana, a ales programul americano-european, realizat de producatorul european de rachete MBDA si gigantul american Lockheed Martin, a anuntat marti ministrul apararii din Germania, potrivit AFP.

Sistemul de aparare antiaeriana MEADSFoto: meads-amd.com

Contractul ar urma sa se ridice la cateva miliarde de euro, informeaza presa germane.

Dupa mai multi ani de analiza, Germania a optat in final pentru programul euro-american Medium Extended Air Defense System - MEADS (Sistemul antiaerian cu raza medie de actiune), a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen.

Noul sistem, produs de MBDA - filiala comuna a francezilor Airbus, a britanicilor de la BAE Systems si a italienilor de la Finmeccanica - si firma americana Lockheed, ar urma sa inlocuiasca pana in 2025 actualul sistem de rachete antiaeriene Patriot, folosit inca din 1989 de Bundeswehr.

Sistemul Patriot este fabricat de americanii de la Raytheon,care au venit si ei cu o oferta in fata autoritatilor de la Berlin pentru o noua versiune a Patriot.

Nu a fost stabilit deocamdata numarul de baterii pe care Bundeswehr vrea sa le achizitioneze, insa mass media germana vorbeste de 8 pana la 10 baterii.

Potrivit agentiei germane DPA, Berlinul, care a cheltuit deja 4 miliarde de euro pe acest proiect, ar urma sa mai dea "alte trei pana la patru miliarde".