Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți un proiect legislativ privind extinderea legii care incriminează difuzarea de „informații false” despre forțele sale armate pentru a acoperi „orice organe de stat” care operează și în străinătate, anunță TASS.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Răspunderea penală va fi similară cu cea care există deja pentru răspândirea informațiilor pe care Moscova le cataloghează ca fiind false despre forțele sale armate.

Această lege adoptată de parlamentul rus la începutul lunii martie prevede amenzi de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare.

Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”, mai afirmă legea.

Rusia a folosit legea privind difuzarea de „informații false” pentru a instaura cenzura totală

Această lege a fost folosită de autoritățile ruse pentru a interzice sau bloca și ultimele canale mass-media independente din țară pe care le-a acuzat că difuzează informații neoficiale despre „operațiunea militară specială din Ucraina”.

Printre canalele vizate s-au numărat Dojd TV, ultima televiziune independentă din Rusia, și cunoscutul post de radio Ecoul Moscovei a cărui frecvență a fost preluată de Radio Sputnik.

O excepție notabilă de la valul de suprimare a presei independente declanșat de Moscova o reprezintă publicația Novaya Gazeta condusă de jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Muratov a anunțat marți că își va dona medalia Nobel pentru a fi scoasă la licitație, urmând ca fondurile să îi ajute pe refugiații ucraineni.

Noul pachet legislativ adoptat marți de camera inferioară a parlamentului de la Moscova vizează difuzarea de informații false despre ambasade, parchetul de la Moscova, Garda Rusă, Ministerul Rusiei pentru Situații de Urgență și alte organisme ale statului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 27-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.