Pavel Latouchko, o personalitate din opoziţia din Belarus, a cerut miercuri sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele care vizează Rusia şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui său Alexander Lukaşenko, „complice” al lui Vladimir Putin în invazia Ucrainei, scrie AFP.

Vladimir Putin si Alexandr LukasenkoFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Președintele rus „Putin a fost condamnat pe bună dreptate în întreaga lume. Dar Lukașenko merită un oprobiu mult mai puternic decât până acum”, scrie Latouchko în săptămânalul britanic The New European.

Acest fost ministru al Culturii, care locuiește în exil la Varșovia după demiterea sa pentru că a convocat public noi alegeri în Belarus în 2020, a considerat că președintele belarus a fost „complice” la războiul din Ucraina, permițând Rusiei să-și folosească teritoriul pentru invazie.

„Poate fi pionul lui Putin, un lider păpușă într-un stat marionetă, dar este și un jucător major în această situație oribilă și este timpul ca Occidentul să realizeze acest lucru și să acționeze în consecință”, continuă el, cerând ca Belarusului să îi fie impuse aceleași sancțiuni” ca și cele care vizează interesele Rusiei.

În caz contrar, țările occidentale vor lăsa „o portiță uriașă”, avertizează el, permițând eludarea sancțiunilor prin Belarus, „unde rușii au încă acces la mărcile occidentale”.

Belarus a fost vizată de sancțiuni, în special datorită rolului său în atacul asupra Ucrainei, care sunt mai puțin extinse decât cele care vizează Rusia.

Londra a sancționat mai mulți înalți oficiali militari și companii din țară, iar Washingtonul i-a interzis lui Alexandru Lukașenko intrarea în Statele Unite, împreună cu soția și cei trei fii ai acestuia.