Răpit de forțele rusești în data de 5 martie, Nikita, un colaborator ucrainean al Radio France, a fost ținut prizonier timp de 9 zile, perioadă în care soldații ruși l-au torturat brutal, bătându-l cu o bară din fier, folosind electroșocuri asupra sa și supunându-l unei execuții false relatează Reporteri Fără Frontiere.

Soldat rusFoto: Sadak Souici-Le Pictorium / Zuma Press / Profimedia

Bărbatul în vârstă de 32 de ani al cărui nume real a fost schimbat în relatarea RFR din motive de siguranță lucra ca fixer și traducător pentru societatea de radiodifuziune a statului francez, el fiind săltat de soldații ruși când se afla singur. În celula acestuia au fost închiși ulterior alți 3 prizonieri, printre care și un fost funcționar ucrainean de rang înalt.

Povestea lui Nikita este tulburătoare: soldații ruși i-au mitraliat mașina, l-au torturat cu un cuțit și electricitate, l-au bătut în mod repetat cu tocul puștii și bare de fier, nu i-au dat să mănânce timp de două zile și l-au supus unei execuții false. Calvarul său a durat 9 zile.

El se află acum în siguranță într-o localitate din Ucraina după ce pe 12 martie prizonierilor li s-a spus că vor fi eliberați în ziua următoare. Nikita a fost eliberat a doua zi, fiind lăsat într-o pădure.

Torturat și apoi eliberat într-o pădure

Ucraineanul a relatat că s-a gândit că a fost dus în pădure pentru a fi executat așa că a luat-o la fugă. În cele din urmă a fost oprit de alți soldați ruși pe drum, temându-se că urmează să fie răpit din nou.

El spune că a reușit până la urmă să intre într-o mașină cu civili ucraineni, soldații ruși spunându-le acestora că, în cazul în care nu îl iau cu ei, „îl împușcăm pe loc”.

Deși are studii de drept și management, Nikita a lucrat intermitent ca fixer și traducător pentru presa străină încă din 2013, printre canalele cu care a colaborat numărându-se France 2, BFMTV și RFI.

Luna trecută compania de IT la care era angajat a început să aibă probleme din cauza războiului, așa că el a decis să lucreze full-time ca fixer, de data aceasta pentru Radio France.

Rușii l-au torturat cu electroșocuri pe ucrainean

Cei de la Reporteri Fără Frontiere au început să îl caute după ce Radio France l-a dat dispărut pe 8 martie, reușind în cele din urmă să ia legătura cu el prin intermediul Centrului pentru Libertatea Presei din Liov, la 4 zile după eliberarea sa.

O examinare medicală a ucraineanului a confirmat torturile la care a fost supus, el fiind plin de vânătăi și alte răni în locurile în care a fost torturat cu electroșocuri.

„Nikita ne-a oferit o mărturie tulburătoare care confirmă intensitatea crimelor de război făcute de armata rusă împotriva jurnaliștilor”, afirmă Christophe Deloire, secretar general al organizației Reporteri Fără Frontiere care intenționează să înainteze cazul bărbatului la Curtea Penală Internațională.

Armata rusă tratează jurnaliștii ca pe beligeranți

Soarta fostului funcționar ucrainean este necunoscută însă cei de la Reporteri Fără Frontiere au reușit să ia legătura cu unul dintre ceilalți prizonieri ținuți alături de Nikita, el relatând că a reușit să scape fără prea multe răni sau alte repercusiuni.

Întrebat de ce crede că au fost eliberați în loc să fie executați, el a răspuns: „Nu cred că au avut curajul să sape gropile”.

Oleg Baturin, un jurnalist ucrainean care a fost eliberat pe 20 martie după ce a fost ținut prizonier timp de 8 zile de armata rusă și supus la torturi similare a relatat la rândul său că:

„Au vrut să mă zdrobească, să mă calce în picioare, să arate ce se va întâmpla cu fiecare jurnalist, că voi fi ucis”.

Presa ucraineană a scris sâmbătă și despre cazul jurnalistei Victoria Roșchina, care a fost dată dispărută și despre care se crede că ar fi fost răpită de FSB, serviciul de informații al Rusiei.

La începutul lunii martie un jurnalist britanic al postului Sky News a fost rănit după ce trupele ruse au deschis focul asupra mașinii echipei sale de filmare, la unul dintre punctele de control din apropiere de capitala Kiev.

Pe 7 martie un jurnalist elvețian a fost la rândul său rănit după ce trupele ruse au tras focuri de armă asupra mașinii sale, lângă Nikolaev. De asemenea, el ar fi fost jefuit de militari ruși, care i-au luat pașaportul, 3.000 de euro și un laptop, potrivit presei locale.

Un cameraman al postului american de televiziune Fox News a fost ucis în Ucraina săptămâna trecută după ce mașina sa a fost atacată în apropierea Kievului. O colaboratoare ucraineană a Fox News și-a pierdut de asemenea viața.

Urmărește ultimele evoluții din a 27-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.