Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți, în Parlamentul Italiei, că Ucraina este la limita supravieţuirii și că, în opinia sa, aceasta este poarta prin care preşedintele rus Vladimir Putin vrea să pătrundă în Europa: Pentru trupele ruse, Ucraina este poarta pe unde vor să pătrundă în Europa, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă".

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean a avut o intervenție video de 12 minute în Parlamentul italian, unde a fost întâmpinat cu ovații în picioare.

El a subliniat că trebuie intensificate sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce țara sa continuă să lupte împotriva invaziei ordonate de Vladimir Putin, conform agenției ANSA:

  • „Ucrainenii v-au sprijinit în timpul pandemiei. V-am trimis medici. Iar italienii ne-au ajutat în timpul inundațiilor (din 2020).
  • Suntem recunoscători, dar invazia a durat 27 de zile, aproape o lună, și este nevoie de mai multe sancțiuni, de mai multă presiune”.

Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că invadatorii ruși se fac vinovați de crime precum cele comise de naziști:

  • „La Kiev torturează, violează, răpesc copii, distrug și ne iau bunurile în camioane.
  • Ultima dată când s-a făcut asta în Europa a fost de către naziști. (...)
  • Poporul nostru a devenit armata”.

„Aroganța guvernului rus s-a ciocnit cu demnitatea poporului ucrainean"

La rândul rău, premierul italian Mario Draghi a spus că Ucraina a oferit o rezistență „eroică” și că Italia va sprijini cererea Kievului de a adera la Uniunea Europeană, conform Reuters.

  • „Aroganța guvernului rus s-a ciocnit cu demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să înfrâneze obiectivele expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare”, a declarat Draghi în parlament, după discursul lui Zelenski.---------------