Oamenii cu poziții de putere în Rusia promovează în mod activ ideea de război, iar conflictul cu Ucraina este acum clar posibil, a declarat vineri laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, relatează Reuters.

Dmitri MuratovFoto: Nobel Foundation

Primindu-și premierul la Primăria din Oslo, Muratov a spus că este ceva obișnuit în Rusia să crezi că politicienii care au evitat vărsarea de sânge sunt slabi, în timp ce amenințarea cu războiul este „datoria adevăraților patrioți”.

Muratov, redactor-șef al ziarului rus Novaya Gazeta, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2021 împreună cu Maria Ressa din Filipine, co-fondatoare a site-ului de știri Rappler, ca recunoaștere a luptei lor pentru libertatea de exprimare.

„Cei puternici promovează în mod activ ideea de război”, a spus el. „Mai mult, în capetele unor geopoliticieni nebuni, un război între Rusia și Ucraina nu mai este ceva imposibil”.

Oficialii americani au spus că Rusia ar putea invada în curând Ucraina după ce a strâns trupe în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova a negat că plănuiește o invazie.

Muratov a mai spus că jurnalismul din Rusia trece „printr-o vale întunecată”, peste o sută de jurnalişti, instituţii de presă, apărători ai drepturilor omului şi organizaţii neguvernamentale fiind catalogaţi drept agenţi străini.

„În Rusia, asta înseamnă „dușmani ai poporului””, a spus Muratov, dedicându-și premiul tuturor jurnaliştilor de investigație și colegilor de la Novaya Gazeta uciși din cauza muncii lor.

Co-laureatul lui Muratov, Ressa, și-a reiterat apelul pentru reformarea platformelor de social media.

„Cea mai mare nevoie a noastră astăzi este să transformăm acea ură și violență, nămolul toxic care curge prin ecosistemul nostru informațional, prioritizat de companiile americane de internet care câștigă mai mulți bani răspândind acea ură și declanșând ceea ce este mai rău în noi”, a spus ea.

„Pentru SUA, reformați sau revocați secțiunea 230, legea care tratează platformele de social media ca pe utilități”.

Ressa și Muratov sunt primii jurnaliști care au primit premiul Nobel de când germanul Carl von Ossietzky a câștigat premiul în 1935 pentru dezvăluirea programului secret de reînarmare al naziștilor.

Ressa a remarcat în discursul său că Von Ossietzky nu a putut niciodată să-și ridice premiul, deoarece a fost ținut într-un lagăr de concentrare și a murit în arest.

„Prin acordarea acestui premiu astăzi ziariştilor, comitetul Nobel semnalează un moment istoric similar, un alt punct existenţial pentru democraţie”, a spus ea.

Citește și:

Scenariu de coșmar: Generalii ucraineni spun că nu vor face față unei invazii a Rusiei / La Kiev se discută soluții extreme: Război de gherilă sau deschiderea depozitelor de arme pentru populație