Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri că va autoriza din nou vânzarea de valută străină începând cu 18 aprilie, după ce țara a fost afectată de sancțiuni occidentale fără precedent din cauza conflictului invadării Ucrainei, potrivit AFP.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Băncile rusești "vor putea să vândă din nou valută în numerar cetățenilor începând cu 18 aprilie 2022", a precizat banca centrală într-un comunicat, precizând totodată că doar valuta primită de bănci începând cu 9 aprilie va putea fi vândută.

Acest anunț surpriză vine în contextul în care vânzarea de valută străină a fost suspendată în Rusia la 9 martie de către Banca Centrală până la 9 septembrie 2022.

Cu toate acestea, rușii își puteau schimba valuta străină în ruble în această perioadă.

Retragerea de numerar din conturile în valută din băncile rusești a fost limitată la începutul lunii martie la 10.000 de dolari americani până la 9 septembrie, conform deciziei Băncii Centrale, restul urmând să fie retras doar în ruble, la cursul de schimb în vigoare.

Această măsură a fost relaxată și vineri, Banca Centrală anunțând că retragerile pot fi făcute nu doar în dolari americani, ci și în euro.

Restricțiile drastice privind tranzacțiile în valută au fost instituite în Rusia într-un moment în care rubla atingea minime istorice față de monedele occidentale.

Dar în ultimele săptămâni, moneda rusă s-a întărit constant și vineri a ajuns la 71 de ruble pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din toamna anului 2021, și la 77 de ruble pentru un euro, cel mai puternic nivel din iunie 2020.

___