Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule blindate Bushmaster construite acasă, a declarat vineri prim-ministrul Scott Morrison, potrivit CNN și news.ro. Vehiculele au fost vopsite în verde, cu un steag ucrainean pe lateral şi cu cuvintele „United With Ukraine”.

Razboi UcrainaFoto: Marcin Novak / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vehicolul ”Bushmaster” este potrivit pentru a oferi protecţie soldaţilor forţelor armate ucrainene şi civililor ucraineni împotriva minelor şi a dispozitivelor explozive improvizate, a schijelor de artilerie şi a focului cu arme de calibru mic.

Vehiculele, produse de filiala australiană a companiei franceze Thales, au fost vopsite în verde măsline, cu un steag ucrainean pe lateral, iar pe vehicule sunt scrise cuvintele „United With Ukraine”.

Două dintre Bushmaster-uri sunt „variante de ambulanţă” care poartă emblema Crucii Roşii.

Vehiculele au fost solicitate în mod special de preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky într-o adresă adresată parlamentului Australiei pe 31 martie.

„Bushmaster-ul a fost construit în Australia pentru a asigura transportul cu mobilitate protejată, deplasând în siguranţă soldaţii într-o zonă de luptă înainte de a-i descărca pentru luptă”, a declarat vineri un comunicat al biroului lui Morrison.

”Bushmasterul este potrivit pentru a oferi protecţie soldaţilor forţelor armate ucrainene şi civililor ucraineni împotriva minelor şi a dispozitivelor explozive improvizate, a schijelor de artilerie şi a focului cu arme de calibru mic”.