Lupta ucrainenilor cu forțele rusești, în special în zona Mariupol, este una extrem de crâncenă, iar rezistența ucrainenilor a venit sub orice formă: atacuri din dronă, atacuri cu rachete lansate din clădiri de la foarte mică depărtare, lupte pe stradă cu blindate sau asalturi asupra tancurilor inamice chiar pe străzile orașului.

Atacul unui blindat ucrainean cu tun de 30mm asupra tancurilor rusestiFoto: Colaj foto

Noi imagini publicate de militarii ucraineni din detașamentul Azov care a rămas să apere Mariupol arată cum a avut loc o angajare în luptă a tancurilor inamice.

Imaginile surprinse din dronă arată două tancuri T-72 rusești aflate în linie pe o stradă dintr-o localitate din apropierea orașului Mariupol.

Luptele din Mariupol: Un singur blindat ucrainean atacă din spate două tancuri rusești

Pe video se vede cum cele două tancuri sunt atacate de ceea ce ar părea că ar fi un blindat de luptă BTR-4 al ucrainenilor, care trage asupra celor două tancuri aflate cu spatele la ucraineni cu tunul automat de 30 de mm.

Unele lovituri nu nimeresc ținta, lovesc pământul și sunt deviate în aer sau sunt practic deviate de blindajul tancurilor atunci când chiar nimeresc.

Totuși, altele lovesc din plin spatele tancurilor și produc pagube ce ar putea teoretic să scoată din uz blindatele de luptă ale rușilor.

Spre finalul imaginilor se vede cum câteva lovituri lovesc la rând tancul din spate care se pune în mișcare. Primele 2-3 lovituri par a fi deviate de blindajul tancului, însă o altă lovitură pare că lovește în plin zona turelei și produce o explozie.

Tunurile de 30 mm s-au dovedit eficiente în luptele cu tancurile rusești

Nu e prima dată când blindatele ucrainenilor din zonă au folosit cu succes tunul de 30 mm de pe turela telecomandată.

Alte imagini apărute în urmă cu ceva timp arătau cum loviturile de 30 de mm, deși incapabile de a perfora blindajul principal al tancurilor rusești, pot scoate totuși din uz vehiculul de luptă.

  • O serie de proiectile calibru 30 mm lansate asupra unui tanc nu ar avea practic nici o șansă de a străpunge blindajul, dar un astfel de atac ar putea scoate din uz tancul dacă sunt lovite diverse alte elemente ale tancului, precum șenilele, roțile, elemente de ochire sau alte echipamente montate pe tanc etc.

Vezi și:

Imagini similare din Război:

---