Imaginile din satelit publicate luni de Maxar Technologies și analiza fotografiilor de la fața locului, realizată de AFP, nu susțin teoria rușilor că la Bucha cadavrele civililor găsite pe străzile orașului au fost plasate după ce trupele Moscovei au evacuat zona.

Imagini Maxar din satelit cu ucraineni ucisi in BuchaFoto: AFP / AFP / Profimedia

În imaginile Maxar datând de la jumătatea lui martie, se pot distinge mai multe corpuri ale civililor morți, întinse pe o stradă din Bucha sau în apropiere.

Armata ucraineană a preluat controlul de doar câteva zile în orașul din nord-estul Kievului, autoritățile afirmând în weekend că au fost găsite numeroase cadavre după retragerea rusă.

„Aceste imagini de înaltă rezoluție, coroborate cu recentele video-uri și fotografii de pe rețelele de socializare relevă prezența corpurilor întinse pe străzile din Bucha și abandonate de mai multe săptămâni”, a precizat Maxar Technologies într-un comunicat.

Într-o analiză în detaliu a străzii Iablonska, furnizată de Maxar, New York Times a scris luni, comparând cu imagini și video cu corpurile de pe această stradă, din 1 și 2 aprilie, că multe dintre ele erau acolo de cel puțin trei săptămâni, când forțele rusești controlau orașul.

Numeroase corpuri care apar într-o imagine din satelit furnizată de Maxar și datată 19 martie apar în aceeași poziție la sol și în același loc ca în fotografiile AFP făcute două săptămâni mai târziu.

Cadavrele a cel puţin douăzeci de bărbaţi îmbrăcaţi în civil au fost găsite sâmbătă pe o singură stradă din Bucha. Aici, rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în timp ce se retrăgeau din oraș, a scris jurnalistul ucrainean Dmytro Komarov, potrivit Obozrevatel.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a respins „categoric” toate acuzațiile, susținând că experții ministerului rus al Apărării au descoperit semne ale „falsificării” imaginilor prezentate de autoritățile ucrainene ca dovezi ale masacrului rus.