Rusia a anunţat vineri expulzarea a 45 de diplomaţi polonezi şi doi bulgari, ca răspuns la o măsură similară luată de Varşovia şi Sofia, transmit AFP, Reuters şi Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria ZaharovaFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

„În baza principiului reciprocităţii, 45 de colaboratori ai ambasadei Poloniei şi consulatelor sale generale de la Irkuţk, Kaliningrad şi Sankt Petersburg au fost declaraţi "persona non grata"”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Aceştia trebuie să părăsească Rusia până pe 13 aprilie, potrivit comunicatului.

La sfârşitul lui martie, Polonia a anunţat expulzarea a „45 de spioni ruşi care se prezentau ca diplomaţi”, în contextul ofensivei ruse din Ucraina lansate pe 24 februarie.

Potrivit diplomaţiei ruse, această măsură „demonstrează o voinţă conştientă a Varşoviei de a distruge definitiv relaţiile bilaterale”.

MAE rus a anunţat de asemenea vineri expulzarea a doi diplomaţi bulgari, după ce în martie Sofia a expulzat 12 diplomaţi ruşi şi un altul în aprilie, în legătură cu ceea ce a afirmat că sunt activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Zeci de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi în ultimele zile din mai multe ţări europene, mai ales din Germania, Italia, Franţa sau Spania, fiind de aşteptat măsuri similare din partea Moscovei.

___