Localnici din nordul Ucrainei spun că au fost ridicați din case de către soldații ruși, pentru a fi folosiți drept scuturi umane, în încercarea acestora de a se proteja de un contraatac al forțelor ucrainene, scie BBC, care a stat de vorbă cu oameni din localități din jurul Kievului de unde rușii s-au retras zilele trecute.

Localitate de langa Kiev devastata de rusiFoto: Armata ucraineana

Sătenii din Obuhovîci, chiar la sud de zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, spun că în noaptea de 14 martie soldații ruși au pierdut oameni și vehicule de luptă în urma unui contraatac al forțelor ucrainene.

Trupele ruse ar fi mers apoi din uşă în uşă pentru a aduna aproximativ 150 de oameni, sub ameninţarea armei. I-au ţinut într-o sală de sport, pentru a-i folosi ca scuturi umane, în cazul unui contraatac al forțelor ucrainene.

  • „Ne-au luat din pivnițele în care ne ascundem și ne-au forțat să ieșim. Bătrâni, copii, toată lumea. A fost înfricoșător. Au spart ușile celor care nu au deschis”, a spus Lydmila Sutkova, una dintre multele persoane intervievate de BBC.
  • "Mi-a fost teamă că vom fi împușcați cu toții în acea sală. Îmi era frică pentru fetița mea de 2 ani. Nu am cuvinte", a afirmat o altă localnică.

Urmărește ultimele evoluții din a 43-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.