Rusia a pierdut joi două Orlan-10 în Ucraina, aeronava fără pilot în care Moscova și-a pus mari speranțe în acest război. Armata ucraineană susține că a doborât o astfel de dronă utilizând „sisteme electronice”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse

Dronele sunt folosite deobicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

Orlan-10, modelul de dronă prăbușit în România în Bistrița-Năsăud

Același model de dronă s-a prăbușit în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”. Mai mult, ministrul Apărării Vasile Dâncu zicea că era „o jucărie de dronă” și că „era veche”.