Italia "va urma deciziile Uniunii Europene" cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, şi în special un posibil embargo pe gaz, care însă "nu este încă pe masă", a declarat miercuri premierul Mario Draghi, citat de AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

„Nu este o ipoteză discutată în acest moment, dar situația este în continuă schimbare”, a spus el presei după o ședință de cabinet.

Italia este foarte dependentă de gazul rusesc, deoarece importă 95% din gazul pe care îl consumă, din care aproximativ 40% provine din Rusia.

„Astăzi, embargoul asupra gazelor nu este încă (...) pe masă”, a insistat Draghi.

„Masacrele” din Ucraina „incită la adoptarea de sancțiuni și mai severe”, a estimat el. „Toate țările aliate se întreabă ce se poate face pentru a opri Rusia (...) Urmăm ceea ce decide Uniunea Europeană”, a spus el.

„Dacă se decide un embargo pe gaz, vom urma UE pe această cale, ne dorim cel mai eficient instrument pentru atingerea păcii”, a explicat el.

De asemenea, a vrut să fie liniștitor: „Dacă livrările de gaze (rusești) s-ar opri astăzi, am fi acoperiți până la sfârșitul lunii octombrie cu rezervele noastre, nu ar exista consecințe”.

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a cerut și stabilirea unui plafon pentru prețul gazelor. „De ceva vreme cer să se pună un plafon la prețul gazelor, ar fi cel mai rațional lucru la nivel colectiv, european”, a apreciat el.

„UE are o putere extraordinară pe piață, este de fapt singurul cumpărător”, a argumentat el. Iar această putere „poate fi exercitată prin stabilirea unui preț care să fie echitabil, dar nu extravagant ca cel pe care îl avem în prezent”.