„Un miliard de euro îl plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”, a declarat Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Relații Externe, miercuri, în Parlamentul European, potrivit FT. „De când a început războiul, rușilor le-am dat 35 de miliarde de euro. Ucrainenilor le-am dat un miliard, ca să facem o comparație...”, a mai spus Borrell.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

El a cerut blocului comunitar să facă mai mult pentru a sancționa Rusia și pentru a ajuta Ucraina, spunând că trebuie puse în practică deciziile Consiliului European care a cerut organismelor UE să „reducă dependența energetică” de Rusia.

Comisia Europeană a anunțat săptămâna aceasta intenția de a interzice importurile de cărbune rusesc. Dar măsura nu a inclus importurile de petrol și gaze, care sunt mult mai profitabile pentru Kremlin.

„Zelensky are nevoie de mai puține aplauze și de mai mult ajutor”, a adăugat Borrell. „Zelensky are nevoie să-i spunem mai rar ce erou este și să-i dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta așteaptă ucrainenii de la noi.”

UE trebuie să continue „să facă presiuni asupra Rusiei și să continue să înarmeze Ucraina”, a spus Borrell.