Lupta lui David împotriva lui Goliat s-ar putea încheia cu victoria celui mai slab. Încă de la începutul războiului din Ucraina, experții militari și serviciile de informații străine au fost surprinși de rezistența trupelor ucrainene în faţa invaziei ruse. Cu mai puține arme, o armată mai mică și fără experiența militară a generalilor ruși în operațiunile externe, Ucraina a reușit nu doar să reziste, ci și să recucerească unele orașe din nordul țării, potrivi La Razon, citat de Rador.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Acum, Pentagonul asigură că Kievul este în măsură să câștige războiul împotriva Rusiei lui Putin, a doua putere militară și țara cu cele mai multe focoase nucleare alături de Statele Unite. Întrebat despre opțiunile militare ale Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus miercuri aseară: "Desigur că pot câștiga. Dovada o reprezintă rezultatele pe care le vedeți în fiecare zi... absolut, desigur că pot câștiga".

Pentagonul a subliniat că "Putin a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în interiorul Ucrainei. El nu a ocupat Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a eliminat Ucraina ca stat național. Și, în realitate, a preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități".

Kirby a afirmat că Moscova nu a reușit să preia controlul asupra oraşului Mariupol și că Putin a trebuit să scoată trupele rusești din Kiev.

"Și-a scos forțele din Cernihiv. Nu au ocupat Harkov și nici Nikolaev în sud", a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, adăugând: "Ucrainenii luptă curajos pentru țara lor. Și lui Putin i-au fost refuzate atât de multe dintre obiectivele sale strategice. Deci, absolut, pot câștiga".

Având în vedere această situație, Rusia a fost nevoită să mărească numărul de trupe în Ucraina în ideea de a prelua controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a anunțat în ultimele ore Ministerul ucrainean al Apărării. Unele unități rusești retrase sunt acum amplasate în "tabere cu corturi de campanie" în diferite regiuni de la granița cu Ucraina.

"Armata rusă refuză să participe la alte ostilități de pe teritoriul Ucrainei. Starea morală și psihologică a personalului este scăzută și tinde să se deterioreze", se arată într-un raport dat publicității de autoritățile de la Kiev.

Între timp, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut joi un apel disperat către țările membre NATO, cu care se întâlnește astăzi la Bruxelles și cărora le va cere "arme, arme și arme". "Agenda mea este foarte simplă, sunt doar trei probleme pe ea: arme, arme și arme", a spus el la sosirea la sediul Alianței Atlantice, relatează agenţia Efe.

Kuleba a dat asigurări că "în ultimele săptămâni, armata ucraineană și întreaga națiune ucraineană au demonstrat că știm să luptăm, știm să câștigăm, dar fără aprovizionarea durabilă și suficientă de arme pe care le-a cerut Ucraina, aceste victorii vor fi însoțite de sacrificii enorme".

Șeful diplomației ucrainene, aflat în turneu în Europa, a afirmat că "cel mai bun mod de a ajuta Ucraina acum este să îi asigurăm tot ce este necesar pentru a-l opri pe președintele rus Vladimir pe Putin și a învinge armata rusă în Ucraina, în așa fel încât războiul să nu mai escaladeze.

Mai concret, el a spus că Ucraina are nevoie, în special, de avioane, rachete antitanc, vehicule blindate personale și sisteme grele de apărare aeriană. "Cred că înțelegerea pe care o oferă Ucraina este corectă: ne dați arme, ne sacrificăm viețile și războiul este limitat în Ucraina", a spus el.

Kuleba a considerat că nu ar trebui să existe nicio diferență între armele defensive și cele ofensive "deoarece orice armă folosită pe teritoriul Ucrainei de armata ucraineană împotriva unui agresor străin este defensivă prin definiție".

"Deci, această distincție între ofensivă și apărare nu are niciun sens când vine vorba de situația din țara mea. Acele țări care spun că vom oferi Ucrainei arme defensive, dar nu suntem în măsură să-i dăm arme ofensive, sunt ipocrite. Este pur și simplu o abordare nedreaptă și nejustificată", a spus el.

Cu privire la Germania, el a recunoscut că a făcut "un pas revoluționar prin schimbarea poziției sale de la a nu furniza deloc arme la a permite anumite provizii și a furniza Ucrainei, în special, arme antitanc".

"Cu toate acestea, este clar că Germania poate face mai mult, având în vedere rezervele și capacitățile sale, și lucrăm cu guvernul german pentru a ne furniza arme suplimentare", a mai spus ministrul ucrainean.