Imaginile șocante care arată corpurile civililor împrăștiate pe străzile din Bucha, o suburbie a capitalei ucrainene Kiev, au stârnit groază la nivel mondial în ultimele zile mărind presiunea publică pentru urgentarea investigațiilor în curs privind presupusele crime de război ale Rusiei. Dar o narațiune total diferită apare în mass-media de stat din China, scrie CNN.

Razboiul din Ucraina la CCTVFoto: youtube.com

Acolo, rapoartele presei interne despre victimele civile din Bucha au subliniat rapid respingerea Rusiei, postul național CCTV insistând la ore de maximă audiență afirmațiile nefondate de la Moscova că situația a fost pusă în scenă după ce forțele ruse s-au retras din zonă.

„Ucrainenii au regizat un spectacol bun”, titra burtiera de la televiziunea chineză în timp ce pe ecran se succedau imagini cu cadavrele civililor din Bucha.

„Nu există dovezi care să sugereze că aceste crime au fost făcute de armata rusă. Imaginile din satelit sugerează că unele cadavre se aflau acolo cel puțin din 18 martie, în timp ce martorii oculari au spus că măcelul a început cu săptămâni în urmă.”, subliniază presa chineză.

Oficiul Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a declarat marți că imaginile șocante de la Bucha au arătat „toate semnele” că civilii au fost „țintiți direct și uciși”.

Marți, șeful ONU António Guterres s-a aalăturat la cererile internaționale tot mai puternice pentru o anchetă privind crimele de război.

Acuzațiile de crime de război ridică miza pentru poziția Chinei

Aparenta stimulare a propagandei ruse de către Beijing este în concordanță cu poziția sa de la începutul invaziei, deoarece refuză să condamne Rusia -- acasă sau în diplomația sa -- chiar dacă numărul morților civili crește.

În schimb, Beijingul a căutat să se înfățișeze ca un actor neutru, făcând apel la pace și dând vina pe Statele Unite pentru escaladare.

Acest lucru a fost prezentat într-un editorial publicat miercuri în tabloidul naționalist Global Times, care părea să pună la îndoială veridicitatea a ceea ce a numit, între ghilimele, „incidentul Bucha” și absolvă Rusia de responsabilitate.

„Este regretabil că, după dezvăluirea „incidentului Bucha”, SUA, inițiatorul crizei din Ucraina, nu au dat semne de îndemn la pace și de promovare a discuțiilor, dar sunt gata să exacerbeze tensiunile Rusia-Ucraina”, a spus autorul editorialului.

Tensiunile crescânde cu SUA au apropiat Moscova și Beijingul în ultimii ani, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping declarând că parteneriatul dintre țările lor nu are „limită” cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Ucrainei.

De la începutul războiului, Beijingul a fost supus unei presiuni considerabile pentru a condamna acțiunile Rusiei și pentru a se alătura țărilor din întreaga lume pentru a impune sancțiuni.

Oficialii chinezi au refuzat să facă asta adoptând narativul Rusiei cu „operațiune specială” și dând vina pe SUA și NATO pentru escaladarea situației

Citește și: