Serviciile de informații germane au interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care sugerează că împuşcarea civililor ar face parte din strategia de război a Rusiei, a informat joi săptămânalul Der Spiegel, citat de Agerpres.

Soldati rusiFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

BND (acronimul german al serviciului de spionaj german) a interceptat conversaţii radio între militari ruşi în care se menţionează moartea unor civili, jurnaliștii de la Der Spiegel afirmă că unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cadavrele civililor găsiți morţi pe străzile din Bucha (Bucea), de lângă Kiev.

Un soldat povesteşte altuia, într-una dintre aceste interceptări, cum el şi alţi soldaţi au împuşcat o persoană pe o bicicletă; într-o altă conversaţie interceptată de BND se aude un bărbat afirmând că „mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.

Potrivit Der Spiegel, respectivele înregistrări au fost prezentate miercuri în parlamentul german, iar din materialul BND se deduce că membri ai „Grupului Wagner” - care „s-au remarcat deja în intervenţia din Siria pentru cruzimea lor deosebită” - ar fi implicaţi în moartea unor civili în Ucraina.

Soldații ruși vorbesc zilnic despre executarea civililor

Der Spiegel mai relatează că interceptările telefonice ale BND arată că împuşcarea civililor nu a fost o acţiune izolată a unor soldaţi, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.

„Aceasta indică faptul că uciderile de civili făceau parte din acţiunea armatei ruse, posibil parte dintr-o strategie clară. Este vorba despre propagarea fricii şi a terorii în rândul populaţiei civile pentru a elimina rezistenţa acesteia”, notează publicaţia germană.

Dezvăluirile făcute de Der Spiegel vin după ce secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat marți că la Bucha a avut loc „o campanie deliberată de ucidere, torturare și viol”.

Ucraina a început deja vânarea locotenent-colonelului Azatbek Omurbekov, „măcelarul din Bucha” care a comandat forțele rusești din oraș.

Urmărește ultimele evoluții din a 43-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.