Șeful diplomației americane Antony Blinken a denunțat marți o „campanie deliberată de ucidere, torturare, viol” în Bucha, oraș ucrainean în care au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Ceea ce am văzut în Bucha nu este actul izolat al unei unităţi necinstite. Este o campanie deliberată de a ucide, tortura, viola, comite atrocităţi", a spus el înainte de a ține discursul.

„Acest lucru întărește hotărârea noastră și hotărârea țărilor din întreaga lume de a ne asigura că, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte sunt trași la răspundere”, a spus el.

Secretarul de stat a dat asigurări că Statele Unite lucrează, ca și altele, pentru a „strânge dovezi care să susțină eforturile procurorului general al Ucrainei și pe cele ale Comisiei de anchetă a Consiliului pentru Drepturile Omului”.

Antony Blinken a reafirmat „marea hotărâre” a Washingtonului de a sprijini Ucraina în „lupta sa curajoasă de respingere a agresiunii ruse”.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a indicat în fața Congresului că experții armatei americane încearcă să stabilească ce unități ale armatei ruse s-au aflat în Bucha.

„Încă încă cercetăm”, a spus Austin.

„Va fi un efort major pentru a stabili o legătură între elementele care au existat și perioada în care probabil au avut loc aceste evenimente”.

Momentan, „nu suntem siguri, dar vom continua să căutăm”, a adăugat el.

Difuzarea în mass-media internațională a fotografiilor făcute în Bucha care arată cadavre de civili în stradă, unele cu mâinile legate la spate sau parțial arse, precum și gropi comune, a provocat un val de condamnare internațională.

Autoritățile ucrainene îi acuză pe soldații ruși că au masacrat civili, ceea ce Moscova neagă, acuzând autoritățile ucrainene că au pus totul în scenă.

Joe Biden a declarat luni că vrea un „proces pentru crime de război.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că Alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina, relatează CNN și News.ro.

„Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii”, a adăugat ea.

___