​Ministerul rus al Apărării a vorbit din nou despre imaginile cu masacrele comise de trupele sale în Ucraina, anunțând preventiv că vor fi descoperite și altele, pe care le pun pe seama „operațiunilor psihologice ucrainene”.

General-locotenentul Igor KonasenkovFoto: AFP / AFP / Profimedia

General-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a declarat marți că „militarii celui de-al 72-lea centru ucrainean principal de operațiuni psihologice au efectuat o altă filmare în scenă a unor civili presupus uciși de Forțele Armate Ruse (...) pentru a distribui aceste materiale prin mass-media occidentală”.

El a mai spus că asemenea acțiuni au loc de asemenea în Sumî, Konotop, „și alte orașe”.

„Conform informațiilor confirmate, în seara zilei de 4 aprilie, în satul Moșciun, la 23 km nord-vest de Kiev, militarii celui de-al 72-lea centru principal de operațiuni psihologice ucrainene au efectuat o altă filmare în scenă a unor civili presupus uciși de acțiunile violente ale Forțele Armate Ruse pentru distribuție ulterioară prin mass-media din Vest”, a mai spus el.

„Evenimente similare sunt acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop și în alte orașe”, a mai afirmat acesta, citat de TASS.

Rusia neagă masacrele comise de armata sa

Ministerul rus al Apărării a negat și duminică că forțele sale au ucis civili în Bucha distribuind pe contul său oficial de Telegram o postare în care se susține că imaginile și știrile cu civilii morți și lăsați pe străzi la Bucha sunt false.

Autoritățile ucrainene au anunțat luni că orașul Borodeanka (Borodyanka) ar putea fi cel mai grav afectat de atrocitățile rusești din regiunea Kievului și că numărul crimelor împotriva civililor comise ar putea fi mai mare decât în Bucha.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a descris luni atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha (Bucea) drept „o provocare înscenată”, reiterând linia adoptată de Moscova după apariția primelor imagini cu crimele comise de armata sa.

„Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei”, a spus Nebenzia într-o conferinţă de presă luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina nu are de ales decât să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului după ce în urmă cu o zi afirmase că masacrele descoperite la Bucha fac negocierile mai grele pentru Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.