Sancțiunile occidentale care vizează nu doar cercul apropiat al președintelui rus, ci și familia acestuia, au aruncat o lumină neobișnuită asupra vieții private a lui Vladimir Putin, de obicei un secret bine păstrat, scrie AFP.

Vladimir Putin si Alina KabaevaFoto: kremlin.ru

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat primele sancțiuni împotriva celor două fiice adulte ale șefului statului din prima căsătorie cu Liudmila, fostă însoțitoare de bord.

Presiunea crește în paralel și asupra Alinei Kabaeva, o fostă gimnastă despre care unele mass-media și opozanți susțin că i-ar fi amantă, acuzații niciodată confirmate de Kremlin.

Putin este, cel puțin, discret în ceea ce privește viața sa privată. Mass-media de stat îl arată de obicei că lucrează sau călătorește singur, prea ocupat să servească țara pentru a se bucura de petrecerea timpului liber.

Singura încălcare a acestei omerte a fost apariția sa publică alături de Liudmila la pauza unui balet la Moscova în 2013, prilej de a anunța o despărțire desăvârșită în cele din urmă un an mai târziu.

Presa rusă le numește pe cele două fiice din prima căsătorie drept Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, dar Putin nu s-a referit niciodată la ele.

"Copiii mei sunt bine. Sunt la Moscova (...) Totul este bine în viața lor privată și în cariera lor profesională. Sunt mândru de ei", a spus el într-unul dintre rarele sale comentarii publice în 2012.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze noile sancțiuni împotriva Mariei și Katerinei, spunând că decizia „vorbește de la sine”.

Însă absența îndelungată a mamei lor Liudmila în public și aerul ei îmbufnat când a apărut, au stârnit speculații larg răspândite cu privire la viața privată a lui Putin cu mult înainte de divorț.

Putin ar avea și o fiică secretă cu Svetlana Krivonogikh, proprietara unei companii care deține un pachet minoritar de acțiuni la banca Rossiya care a fost sancționată de țările occidentale după anexarea Crimeei din 2014 din cauza legăturilor sale cu elitele politice din Rusia.

În 2008, un mic tabloid, Moskovsky Korrespondent, a susținut că Putin vrea să se căsătorească cu Alina Kabaeva. Furios, îi invitase pe jurnalişti să-şi ţină „nasul plin de muci” departe de viaţa sa privată.

Ziarul omului de afaceri Alexander Lebedev, al cărui fiu Evgheni a devenit o figură a presei în Marea Britanie, a publicat scuze detaliate înainte de a închide definitiv revista.

Dar această relație dintre Putin și gimnastă a rămas în mintea oamenilor și face obiectul unei anchete a disidentului Alexei Navalnîi, publicată chiar înainte de arestarea sa în ianuarie 2021.