Țările G7 au anunțat joi noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea tuturor investițiilor noi în sectoare cheie, ca răspuns la „escaladarea continuă a războiului” din Ucraina, potrivit AFP.

Summit G7Foto: Anthony Devlin / AFP / Profimedia

„Interzicem noi investiții în industriile cheie ale economiei ruse, inclusiv în domeniul energetic”, indică puterile G7 într-un comunicat de presă, care anunță și „sancțiuni suplimentare împotriva sectorului rus de apărare” și împotriva „elitelor și rudelor acestora” care susțin războiul decis de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Interdicțiile de export pentru anumite bunuri vor fi extinse, sancțiunile împotriva băncilor și companiilor publice rusești vor fi extinse, potrivit textului.

Deși un embargo asupra importurilor de energie nu este luat în considerare în această etapă, țările G7 vor să-și „avanseze” planurile de reducere a dependenței lor de energia rusă, care includ printre altele „o ieșire treptată de la importul cărbunelui rusesc”.

Grupul celor șapte mari puteri a pledat, de asemenea, joi pentrususpendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, pe care Adunarea Generală a ONU a adoptat-o după-amiază.

Din cele 193 de ţări membre ale Adunării Generale, 24 au votat împotriva acestei suspendări - a doua din istoria ONU după înlăturarea Libiei în 2011 - iniţiată de Statele Unite.

Printre țările care au votat împotrivă se numără și China, care a denunțat o „abordare pripită”, punerea de „gaz pe foc”, precum și un „precedent periculos”.