Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a transmis către Turcia mesajul că teritoriul acesteia nu ar trebui transformat într-un spațiu în care să se concentreze banii negri ai oligarhilor ruși, potrivit Kathimerini.

Victoria NulandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Răspunzând indirect ministrului turc de externe, care declarase că oligarhii ruși sunt bineveniți în Turcia, Nuland a spus că „am discutat cu delegația turcă logica din spatele sancțiunilor împotriva Rusiei. Cred că Turcia a înțeles pe deplin că trebuie să tăiem fluxul de bani către mașina de război a lui Putin și că aceasta trebuie să plătească un preț mare pentru ceea ce a făcut în război”.

„Cred că, chiar și dacă Turcia nu participă la sancțiuni, teritoriul său nu ar trebui transformat într-un loc în care să se concentreze banii negri ai oligarhilor, ar trebui să fie foarte atentă”, a adăugat ea.

„Oportunități pentru noi zăcăminte și noi conducte în Estul Mediteranei”

Referindu-se la necesitatea de a obține independența față de de gazul rusesc, subsecretarul de stat al SUA a subliniat că „relațiile puternice israeliano-turce sunt în interesul nostru”.

„Un rezultat al acestui război este că multe țări care importă gaz rusesc încearcă să găsească surse alternative pe termen scurt. Adică, în estul Mediteranei există diferite oportunități care vor crea nevoi pentru noi zăcăminte și noi conducte care pot include vecini apropiați. Vrem să lucrăm la acest lucru și să ajutăm Turcia să creeze noi surse alternative la gazul rusesc”, a mai spus Nuland, citată de Rador.

Peste 14.000 de ruși au sosit în Turcia

Potrivit unui reportaj Reuters, rușii bogați caută deja investiții în Turcia. De când invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat o serie de sancțiuni occidentale asupra Moscovei, cel puțin un oligarh și 14.000 de alți ruși au sosit în Turcia, văzută ca un loc sigur pentru a rămâne, a investi și a deține active în ciuda apartenenței sale la NATO.

Agenții imobiliari spun că mulți folosesc numerar și criptomonede convertite pentru a cumpăra proprietăți ca o investiție sigură.