Averile oligarhilor ruși își caută o casă nouă, iar Turcia se grăbește să joace rolul unei gazde bune, potrivit Money Review. Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat sâmbătă pentru CNBC că oligarhii ruși supuși sancțiunilor sunt bine-veniți în Turcia, atât ca turiști, cât și ca investitori, cu condiția ca afacerile lor să respecte legislația internațională.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu o zi în urmă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că „anumite categorii de capitaluri” ar putea „parca la noi”, o declarație care a fost considerată că s-ar referi la faptul că activele mobile ale oligarhilor ruși și-au găsit recent refugiu în Turcia, printre acestea numărându-se și două super iahturi și un avion privat ce aparțin lui Roman Abramovici, citează Rador.

Turcia spune că este o mișcare legitimă – atâta timp cât iahturile rămân în afara apelor teritoriale ale țărilor sancționate, care se întind pe 12 mile marine de coastă.

Profitând de rolul de mediator

Turcia a criticat ferm invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei, dar se opune în principiu sancțiunilor impuse de aliații săi NATO.

Având în vedere legăturile sale diplomatice și economice cu Rusia, în special în ceea ce privește importurile de gaze rusești, și relația sa uneori volatilă cu partenerii occidentali, este puțin probabil ca poziția sa să se schimbe în curând.

Turcia s-a poziționat ca un mediator neutru și apreciat în discuțiile dintre Rusia și Ucraina, premierul olandez Mark Rutte lăudând recent țara pentru că „a făcut tot ce poate face”.

Aceasta a făcut-o o destinație preferată și salvatoare pentru rușii care doresc să-și păstreze bogăția și să facă investiții într-o piață globală din ce în ce mai inospitalieră.

Mevlüt Çavuşoğlu (Foto: facebook)

14.000 de ruși au sosit în Turcia

Potrivit unui reportaj Reuters, rușii bogați caută deja investiții în Turcia. De când invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat o serie de sancțiuni occidentale asupra Moscovei, cel puțin un oligarh și 14.000 de alți ruși au sosit în Turcia, văzută ca un loc sigur pentru a rămâne, a investi și a deține active în ciuda apartenenței sale la NATO.

Agenții imobiliari spun că mulți folosesc numerar și criptomonede convertite pentru a cumpăra proprietăți ca o investiție sigură.

Refugiu legal pentru activele rusești supuse sancțiunilor vs presiunea Occidentului

Dar, după cum subliniază CNBC, orice beneficii de pe urma acestei strategii vor fi pe termen scurt, având în vedere că Turcia este o țară care încearcă să mențină un echilibru dificil între Est și Vest.

„Atragerea de bani rusești ar putea afecta Turcia pe termen lung”, a declarat pentru CNBC Defne Arslan, de la Atlantic Council în Turcia și fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

„Dacă tragedia umanitară persistă și Putin nu are intenția de a da înapoi, cred că sancțiunile secundare sunt inevitabile”, a declarat pentru Reuters Hakan Akbas, partener fondator al Strategic Advisory Services, cu sediul la Istanbul, care se ocupă de sancțiuni.

„Occidentul va acorda mai multă atenție oricăror țări cu potențiale lacune, astfel încât acestea să nu devină paradisuri sigure”, a spus el.

„Mâinile Ankarei ar fi legate... și inevitabil ar trebui să ia o poziție mai dură împotriva Rusiei”.

Acest lucru ar putea genera un pericol major pentru băncile și companiile turcești care au de-a face cu clienți ruși sau care fac afaceri în străinătate.

Negocieri ruso-ucrainene la Istanbul Foto: Președinția Turciei

Însă toleranța Occidentului va scădea, dacă Turcia va începe să invite în mod activ activele rusești supuse sancțiunilor, susține și Emre Peker de la Eurasia Group. „Dacă își aduc iahturile, este în regulă. Dar Ankara trebuie să fie conștientă de faptul că Turcia poate deveni un teren pentru sancțiuni și să fie foarte atentă ca să evite acest lucru”, avertizează el.

Cert este că Turcia nu își permite luxul de a deveni o țintă a sancțiunilor, având în vedere presiunile pe care economia sa le primește deja din cauza războiului.

Luna trecută, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, cu o rată de 54,4%, pe fondul prăbușirii lirei turcești și al creșterii prețurilor mărfurilor.

Cum se pregătesc băncile turce

Confruntate cu un val de noi clienți ruși, băncile turcești au rezistat unor solicitări de depunere și transfer și au intensificat verificările de conformitate de teama să nu contravină sancțiunilor, potrivit Reuters.

Acest lucru i-a frustrat pe unii ruși. Dar reflectă prudență în sector, care încearcă să evite repetarea urmăririi penale de ani de zile din SUA împotriva creditorului de stat turc Halkbank, care este acuzată că a ajutat Iranul să evite sancțiunile SUA.

Autoritatea de reglementare a băncilor BDDK a declarat că nu a dat instrucțiuni de limitare a cetățenilor din nicio țară. Dar o sursă bancară de rang înalt a spus că sancțiunile au fost totuși „percepute ca un nou risc” și firmele s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta despre asta de la începutul războiului.

Erdogan la negocierile ruso-ucrainene Foto: Profimedia

„Invazia rusă în Ucraina face situația economică a Turciei mai incertă”

Între timp, Erdogan mizează pe reputația Turciei de mediator independent pentru a câștiga puncte atât în țară, cât și în străinătate, în perioada de dinaintea alegerilor din 2023.

De altfel, Turcia are ocazia de a-și revigora economia și de a beneficia de deplasarea averilor rusești, fără a provoca reacții economice și politice. Potrivit lui Arslan de la Atlantic Council, ar putea atrage investiții de la cele 450 de mărci occidentale care s-au retras deja din Rusia.

„Dacă va juca acest lucru corect, cred că ar putea fi o oportunitate uriașă pentru Turcia, nu doar să se alinieze cu aliații săi occidentali, ci și să atragă investiții de la companii străine”, a mai spus Arslan. (surse: Reuters, Money Review, Rador, CNBC)