​Imagini distribuite pe platformele de socializare arată pas cu pas cum soldații ucraineni lansează o rachetă antitanc Javelin, zborul acesteia în aer înspre țintă și momentul exact când distruge un lansator multiplu rusesc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata ucraineană a anunțat miercuri dimineața noul bilanț al pierderilor provocate rușilor de la declanșarea invaziei pe 24 februarie, afirmând că au distrus 739 de tancuri, 1.964 de blindate de luptă, 115 lansatoare multiple de rachete, 358 de sisteme de artilerie și 64 de sisteme antiaeriene rusești.

Sistemele antitanc Javelin de fabricație americană sunt printre vedetele forțelor armate ale Ucrainei, fiind poreclite „Sfânta Javelina” încă din primele zile ale invaziei când au fost folosite pentru a distruge numeroase vehicule și tancuri rusești.

Alături de drona turcească Bayraktar TB2, folosită și ea cu succes din prima zi a războiului, ele au ajutat forțele ucrainene să țină piept atacului pe toate fronturile planificat de ministerul Apărării de la Moscova prin distrugerea și încetinirea a numeroase convoaie rusești.

„Ukraine Weapons Tracker”, un cont de Twitter care urmărește și inventariază numeroasele tipuri de tehnică militară folosite de ambele armate în timpul conflictului a publicat miercuri o nouă utilizare cu succes a unei rachete Javelin, surprinzând traseul complet al acesteia, de la lansare până în momentul lovirii țintei.

„Sfânta Javelina”, coșmarul armatei ruse în Ucraina

Trimise pentru prima dată în Ucraina în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump, rachetele Javelin au fost folosite pentru prima dată de trupele Kievului în luna decembrie a anului trecut în Donbas, testându-le pe un poligon, nu împotriva separatiștilor din estul țării.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, afirma în octombrie 2021 că ucrainenii vor folosi aceste sisteme antitanc în mod „responsabil” și exclusiv pentru autoapărare.

Javelin este printre cele mai moderne sisteme mobile anti-tanc dezvoltate de SUA. E un sistem fire-and-forget, adică soldatul alege ținta, o fixează și după ce trage se poate ascunde, fără să fie nevoit să stea să ghideze racheta până la țintă.

Rachetele Javelin se ghidează singure printr-un senzor infraroșu și au o rază de acțiune între 2,5 și 4 km, în funcție de configurația lansatorului.

Lansatorul sistemului este refolosibil după lansare. Capul de luptă al rachetelor are două focoase practic, primul menit să lovească și să anihileze orice tip de blindaj reactiv (exploziv), iar al doilea pentru a penetra blindajul de la bază.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.