Forțele armate ucrainene au organizat pentru prima dată trageri reale cu folosirea sistemelor de rachete antitanc americane Javelin în zona desfăşurării operațiunii militare din Donbas, a relatat miercuri postul de televiziune ucrainean „Dom”, potrivit agenției ruse Tass, citează Rador.

Soldati ucraineniFoto: Pavlo Bagmut / Zuma Press / Profimedia Images

Potrivit informaţiilor difuzate de postul citat, acum în dotarea armatei ucrainene există circa 100 de lansatoare de Javelin și în jur de 500 de rachete pentru acestea.

Aceste sisteme au fost folosite pentru prima dată în Donbas, a anunţat postul de televiziune „Dom”, care transmite în partea din regiune controlată de separatiștii pro-ruși. Se precizează că tragerile a avut loc în regiunea Donețk pe teritoriul unui poligon, nu în condiții de luptă.

„Toate unităţile care lucrează cu aceste arme au fost instruite și sunt pregătite să desfășoare misiuni de luptă” - afirmă postul de televiziune „Dom”, citând afirmaţiile comandantului operațiunii militare ucrainene din Donbas, Oleksandr Pavliuk.

Agenția rusă Tass reamintește că administrația fostului președinte american Donald Trump a aprobat vânzarea de arme de luptă către Kiev, în Ucraina fiind trimise sisteme de rachete antitanc Javelin. În luna octombrie, autoritățile americane au furnizat Ucrainei 30 de complexe și 180 de rachete pentru acestea. Potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, SUA speră că Ucraina va folosi complexele în mod responsabil și exclusiv pentru autoapărare.

Citește și: