​Guvernul Rusiei a triplat finanțarea pentru mass-media de stat pe fondul războiului cu Ucraina, The Moscow Times notând că gradul de propagandă al statului rus a atins cote nemaivăzute de la Uniunea Sovietică Stalinistă.

Presedintele rus Vladimir PutinFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Între lunile ianuarie și martie, guvernul de la Moscova a alocat din bugetul federal 17,4 miliarde de ruble pentru „mass-media”, potrivit datelor oficiale publicate de ministerul rus al Finanțelor.

Jurnaliștii de la The Moscow Times notează că acestea au crescut de 3,2 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când bugetul alocat presei de stat a fost de 5,4 miliarde de ruble.

În luna martie a acestui an, după ce „operațiunea militară specială” ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, guvernul rus a a cheltuit nu mai puțin de 11,9 miliarde de ruble cu canalele sale de propagandă, de două ori mai mult decât în ​​ianuarie și februarie la un loc (5,5 miliarde).

The Moscow Times notează de asemenea că injecția de capital a Kremlinului în mașinăria sa de propagandă reprezintă un record absolut între toate alocările bugetare făcute de guvernul de la Moscova.

De exemplu, finanțarea armatei, care poartă cel mai mare război după cel din Afganistan din anii '80, a crescut cu doar 11% (la 824 de miliarde de ruble).

Cheltuielile cu securitatea națională și agențiile de aplicare a legii au crescut cu 5,6% (până la 501,6 miliarde de ruble), în timp ce cele cu protecția socială a rușilor, ale căror buzunare au fost lovite de un salt record al inflației în ultimii ani, au crescut cu doar 6,5% (1,719 trilioane de ruble).

Rusia investește în propagandă după ce a eliminat presa independentă

Președintele Vladimir Putin și-a intensificat în ultimele luni campania de reprimare a presei, Kremlinul închizând ultimele trei instituții media independente din Rusia, interzicând accesul la principalele platforme de socializare, creând noi legi împotriva jurnaliștilor care îi sfidează propaganda și insistând să numească războiul o „operațiune militară specială”.

„În esență, jurnalismul a fost interzis acum în Rusia”, a afirmat zilele trecutecunoscuta jurnalistă americano-poloneză Anne Applebaum în emisiunea „Reliable Sources” difuzată de CNN.

„Acum este ilegal să vorbești despre această așa-numită 'operațiune militară specială' ca despre un război sau să o numești invazie”, a adăugat aceasta.

„Și asta înseamnă că majoritatea corespondenților occidentali au plecat. Toată presa rusă independentă care exista înainte de război a fost acum interzisă; mulți dintre acești jurnaliști au părăsit și ei țara. Așa că adevărata poveste a ceea ce se întâmplă în Rusia este acum din ce în ce mai greu de spus”, spune ea.

Experții citați de CNN spun că avalanșa de propagandă a Moscovei merge pe două principii: poate informațiile false prind și sunt crezute iar dacă nu sunt crezute, cel puțin îi obosești pe oameni cu ele, îi sufoci ca să nu mai caute în altă parte.

Pe același subiect: 8 perspective din Rusia, în exclusivitate pe HotNews.ro, care arată o altă imagine a țării decât cea pe care Putin vrea să o vândă Occidentului

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.