Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a avertizat liderii ucraineni să „aibă grijă” și să își încuie „bine de tot” ușile noaptea după ce Kievul l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, relatează Reuters.

Dmitri MedvedevFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Medvedciuk, unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin în Ucraina, a fost capturat marți de Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce acesta fugise în luna februarie de la domiciliul său unde se afla în arest.

Politicianul pro-rus se afla în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut, fiind vizat inițial de acuzații de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev cu luni înainte ca Rusia să înceapă să maseze din nou trupe la granița cu Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a distribuit marți pe pagina sa de Twitter o fotografie în care Medvedciuk apare încătușat, propunând ulterior Moscovei într-un mesaj televizat să returneze cetățenii ucraineni pe care îi ține captivi pe teritoriul său în schimbul politicianului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat miercuri propunerea lui Zelenski, afirmând că Rusia îi este recunoscătoare lui Medvedciuk dar că acesta nu este cetățean al Rusiei și că nu are nicio legătură cu „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Dmitri Medvedev, furios din cauza arestării lui Viktor Medvedciuk

„Acei monștri care își spun autorități ucrainene spun că vor să îl facă prin bătaie să mărturisească pe Viktor Medvedciuk, să îl condamne 'rapid și corect', și apoi să îl schimbe pe prizonieri”, a declarat miercuri seara Dmitri Medvedev, președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Acești oameni ar trebui să aibă grijă și să încuie ușile bine de tot noaptea pentru a fi siguri că nu devin ei oamenii care vor fi dați la schimb”, a amenințat acesta, un aliat apropiat al liderului de la Kremlin și președinte al Rusiei între 2008 și 2012 ca parte a rocadei guvernamentale care i-a permis lui Putin să rămână la putere.

În timpul conferinței de presă susținute mai devreme în cursul zilei de miercuri Dmitri Peskov a a spus că Rusia și autoritățile din Donbas, „desigur, îi sunt foarte recunoscătoare lui Medvedciuk pentru organizarea schimbului de deținuți în ultimii ani și [pentru] rezolvarea altor probleme umanitare în care a fost implicat”.

„Medvedciuk a fost întotdeauna pentru pace, întotdeauna pentru pace, s-a opus războiului, împotriva extinderii conflictului din Donbas. Apropo, dacă la un moment dat aceste idei ale lui și ale partidului său ar fi fost luate în considerare în politica de stat a Ucrainei, atunci nu ar exista nicio operațiune militară”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Medvedciuk este liderul și fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziție - Pentru Viață”. În 20 martie, Consiliul de Securitate al Ucrainei a interzis activitatea partidelor pro-ruse pe teritoriul țării.

„Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedinte Volodimir Zelenski la momentul respectiv.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.