Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus miercuri eventualitatea ca ţara sa să devină parte a Federaţiei Ruse, relatează agențiile dpa și Belta, citate de Agerpres.

Alexandr Lukasenko si Vladimir PutinFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

„Nu suntem proşti în relaţia cu (preşedintele rus Vladimir) Putin încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente încât oamenii vor învăţa de la noi”, a declarat el miercuri în oraşul rus Vladivostok din Extremul Orient rus, potrivit Belta, agenția de presă a guvernului de la Minsk.

Putin a fost acuzat în mod repetat că vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică, care s-a prăbuşit în urmă cu 30 de ani, intenţie pe care o neagă. Mulţi oameni din cele două ţări, care construiesc deja o uniune, se tem de asemenea că Rusia ar putea anexa Belarus, care este complet dependent de Moscova din punct de vedere economic.

Lukaşenko se află în prezent într-o vizită în Extremul Orient rus, pe coasta Pacificului, la invitaţia lui Putin. Belarus este un susţinător important al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de Lukaşenko, observatorii politici internaţionali consideră posibilitatea ca Belarus să fie anexat de Rusia destul de reală.

Putin, ultimul aliat al lui Alexandr Lukașenko

După alegerile prezidenţiale din 2020, în care Lukaşenko s-a declarat învingător, dar succesul său nu a fost recunoscut de Occident din cauza acuzațiilor de fraudă masivă a scrutinului, Minskul a devenit tot mai dependent de Moscova.

Belarus este acum aproape complet izolat internaţional şi este dependent atât financiar, cât şi militar, de Rusia, notează dpa.

În timpul vizitei sale alături de Putin în Orientul Îndepărtat Rus Alexandr Lukașenko a afirmat miercuri că atrocitățile comise de trupele rusești în Bucha (Bucea) au fost de fapt rezultatul unei „operațiuni psihologice speciale” desfășurate de Marea Britanie.

În cadrul aceleiași vizite președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va relansa programul lunar alături de Belarus după ce Agenția Spațială Europeană a întrerupt colaborarea cu Moscova din cauza invadării Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.