Aflat în vizită în Orientul Îndepărtat Rus, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va relua programul lunar alături de Belarus, relatează agenția Interfax.

Vladimir Putin alaturi de cosmonautiFoto: Alexey Maishev/Sputnik/ Profimedia

„Vom relua programul lunar. Vorbim despre lansarea din cosmodromul Vostocinai a vehiculului automat al complexului robotic spațial Luna-25", a spus el în cadrul unei ceremonii de premiere a cosmonauților prilejuită de sărbătorirea în Rusia a Zilei Cosmonauticii.

Cosmodromul Vostocinâi, aflat în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat Rus, a fost inaugurat de Rusia în 2016, construirea sa costând între 300 și 400 de miliarde de ruble (aproximativ 4-5,3 miliarde de euro la momentul respectiv).

Vladimir Putin anunță reluarea programului lunar rusesc alături de Belarus

„Trebuie să facem față cu succes provocărilor din explorarea spațiului pentru a rezolva mai eficient sarcinile de dezvoltare națională aici pe Pământ, pentru a ne consolida securitatea și suveranitatea tehnologică, pentru a crea tehnologii avansate în domeniul roboticii și microelectronicii, ecologiei și medicinei”, a mai spus Vladimir Putin.

El a anunțat de asemenea că Rusia și Belarus vor colabora în domeniul explorării și infrastructurii spațiale, liderul bielorus Alexandr Lukașenko însoțindu-l în „vizita de lucru” din Orientul Îndepărtat Rus.

Interfax notează că „Luna-25” este o parte a programului lunar rusesc ce vizează studierea și utilizarea practică a Lunii și a spațiului lunar de către stații interplanetare automate.

Ca parte a misiunii, va fi lansat mai întâi vehiculul de coborâre, iar apoi orbiterul. Scopul proiectului este lansarea unei sonde automate care să efectueze cercetări de la distanță și să selecteze locuri adecvate pentru vehiculele de coborâre ulterioară.

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai săi să părăsească țara după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, de teamă ca aceștia să nu aleagă să rămână în străinătate.

Putin laudă „curajul și eficiența” soldaților ruși din Ucraina

În conferința de presă susținută alături de Alexandr Lukașenko președintele rus a declarat marți că forțele ruse acționează „eficient” și „curajos” în Ucraina și că acestea folosesc cele mai moderne arme.

El a adăugat că Rusia își va atinge „obiectivele nobile” din Ucraina și nu va putea fi izolată pe plan internațional.

Putin a reluat acuzațiile mai vechi referitoare la așa-zisul „genocid” comis de Ucraina în regiunea estică Donbas și a spus că Rusia nu mai putea tolera așa ceva, astfel încăt ciocnirile cu „naționaliștii” ucraineni erau inevitabile.

„Era o chestiune de timp. (...) Noi protejăm Rusia, nu aveam de ales”, a declarat liderul de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.